Cestitka_Uskrs

Održana promocija zbirke ljubavne poezije “Prst sudbine” autorice Sanele Bačić

U Multimedijalnoj dvorani GKZ jučer se 14.svibnja održala promocija zbirke ljubavne poezije “Prst sudbine” autorice Sanele Bačić iz Zadra.

Promociji je nazočio veliki broj Sanelinih prijatalja.

Večer prepuna emocija protkana ljubavnim stihovima započela je glazbenim blokom u kojem je sudjelovao Ivan Kugli koji se od djetinjstva bavi sviranjem i pjevanjem a koji će uskoro izdati i svoj prvi singl pod nazivom “Pjesma ocu” za koji tekst i glazbu potpisuje upravo mlada pjesnikinja i glazbenica Sanela Bačić.

Nakladnik ove zbirke je Hrvatsko književno društvo, Hrvatsko književno društvo – Ogranak Zadar za nakladnika Nikola Šimić Tonin koji je povodom predstavljanja zbirke u svojoj uvodnoj riječi istaknuo:

“Izuzetni su trenutci kad se ukoriče snovi, kad autor donese dio duše, donese toliko sebe u riječima i stihovima. Ponosni smo na ovu knjigu, i niti jednoga jedinoga trenutka nismo dvojili stati iza ove knjige ili ne. Počašćeni smo što se ova knjiga dogodila Nama, Hrvatskome književnome društvu, Hrvatskome književnome društvu Ogranak Zadar, u biblioteci Književno pero. Lavovski dio posla, grijeh je ne reći obavila je lavica – Vesna Benić urednica izdanja.”

Recenziju potpisuju Doc.dr.sc.Slavica Vrsaljko iz Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta Zadar te navodi:

“Zbirka pjesma poimao ljubav na „suvremeni način“, ali se i evociraju stari klasici hrvatskoga pjesništva, pa u pjesmama osjećamo Matoša i njegovu antologijsku pjesmu Utjeha kose „Na visokom odru, u agoniji svijeća“ i autoričina stiha „zašto si me ostavio na odru ljubavi samu“. Čitajući dalje pjesme dalje „osjećamo“ i boemsku dušu Tina Ujevića, i to u pjesmi Izgubljena duša i stihu „utočište za zaborav u buci velikog grada“. U konačnici možda najviše vidimo A. B. Šimića, koji je i sam na početcima svoga stvaralaštva oponašao Matoša, kao tvorca slobodnoga stiha modernog hrvatskog pjesništva, jer su sve pjesme u zbirci napisane slobodnim stihom.”

Lekturu i osrvrt na zbirku pripremila je i Ana Vulelija, mag.philol.croat. iz Odjela za kroatistiku i slavistiku, Odsjek za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru. U njezinom izlaganju i kritičkom osvrtu uživali su svi prisutni posjetitelji:

“Prvi ciklus zbirke, U nedostajanju tebe, natopljen je sjećanjima na nekad proživljenu, a sad izgubljenu ljubav koja pjesnički subjekt dovodi do trenutka suočavanja sa samim sobom: „Na vrata kuca trenutak istine, trenutak bolne spoznaje“ (pj. Sjećanje na Božić). Bolna istina otvara svijest o usporednom postojanju dvaju svjetova: onog nutrašnjeg u kojem se skrivaju svi dragi trenutci i onog vanjskog koji predstavlja ljude i događaje u kojima pjesnički subjekt egzistira.

Pjesme iz drugog ciklusa zbirke, Buđenje, donose nove motive, koji su i dalje u službi opisivanja ljubavnoga doživljaja pjesničkog subjekta. Osjeća se buđenje duha zamorenog ljubavnom patnjom, koji sad u prirodi pronalazi suučesnike na putu oslobađanja od boli: „Zoro lijepa i bistra/…okupaj me svojom ljepotom buđenja,/ priđi mi bliže,/ sjedni pored mene,/…spasi me od boli…“ (pj. Zora). Uz zoru pojavljuje se i motiv južnoga vjetra, mjeseca, ceste. Autorica se u pjesmi „Vrati me“ obraća personificiranom južnom vjetru, kojeg moli da je odvede u prostore „…gdje bit ću sigurna da boljeti neće…“ I u ovom ciklusu pjesnički subjekt se osjeća neznancem u svijetu kojem ne pripada: „…ne razumije ovaj svijet,/ svijet u kojem smo zarobljenici,/ prepušteni sami sebi,/ neshvaćeni, odbačeni…“ (pj. Svijet).”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...