OPG Matulić s Pašmana za aceto od smokava dobio priznanje Superior Taste Award

Pašman Libre, balzamični ocat od smokve slatko kiselkastog okusa, koji proizvodi OPG Matulić s otoka Pašmana osvojio je dvije od maksimalno tri zvjezdice za kvalitetu koju mu je dodijelio Superior Taste Award. U ocjenjivanju kvalitete sudjelovalo je 90 svjetskih chefova.

Iza ovog proizvoda stoji bračni par Matulić, Ana i Krsto koji su za naš Slatkopediju.hr. dodijeljeno im priznanje komentirali riječima: „Jako smo ponosni na ovu nagradu jer je ona priznanje za naš rad ali i dokaz da smo na pravom putu i da se moramo nastaviti razvijati. Jedini smo mali proizvođači u Hrvatskoj s ovom nagradom.“

A kako je nastao ovaj posebni proizvod? Kako nam kaže Ana Matulić, aceto od smokve rezultat je njihove želje za otkrivanjem novih proizvoda: „Uvijek smo u potrazi za novim idejama i pokušajima neke nove proizvodnje, nečega što bi bilo zanimljivo, nama i korisnicima. Uvijek želimo proizvesti nešto što je jedinstveno. Kako i sami volimo aceto, muž je došao na ideju proizvodnje aceta od smokava. Baš od smokava jer ih na našem otoku ima u izobilju, a jako malo su iskorištene u preradi.“

Nakon prve ture koja je proizvedene, posjetiti su okolicu Modene, točnije Formigine kako bi vidjeli proizvodnju tradicionalnog aceta u najboljim svjetskim acetaiama. Tamo su naučili okvirne smjernice i primijenili ih u vlastitoj proizvodnji.

Proces proizvodnje ovog aceta sličan onomu od grožđa: „Dolazi do spontanog vrenja smokvine kaše u otvorenim posudama, nakon toga se istoči mlado vino od smokve, zatim se po originalnom postupku (koji se primjenjuje za proizvodnju aceta balsamica u Italiji – Modeni) pripremi budući balzamični ocat koji se skladišti u drvene bačve. Mi koristimo trešnju i hrast za dozrijevanje.“ – kažu nam Matulići.

Otkrili su nam i kako ga koristiti u slasticama. Naime, ovaj aceto može biti dodatak sladoledu, palačinkama, raznim kremama za kolače, a poznata hrvatska slastičarka Petra Jelenić u svrhu snimanja za jedan časopis koristila ga je za kreme, ali ga je stavljala i u macaroonse.

Spomenimo na kraju kako je uz aceto Pašman Libre, još 27 hrvatskih proizvoda dobilo priznanje Superior Taste Awarda. Popis nagrađenih možete pronaći ovdje.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...