Ovo su otrovne biljke koje predstavljaju opasnost za djecu

Na Dugom otoku jednogodišnje dijete progutalo je otrovnu biljku te je u liječničkoj pratnji iz mjesnog autokampa u Veruniću prevezeno u Zadar. Tu su ga djelatnici HMP Zadar preuzeli u daljnje medicinsko postupanje prema Općoj bolnici Zadar, odakle je naknadno dojavljeno da je dijete zdravstveno stabilizirano.

Sumnjate li da je dijete progutalo bilo kakvu biljku ili dio biljke, najbolje je izvaditi što više iz usta, isprati djetetu usta vodom te se što prije uputiti u prvu zdravstvenu ustanovu.

Ako se jave reakcije na koži (crvenilo, osip, oteknuće), kožu bi trebalo isprati čistom vodom te se također uputiti u najbližu zdravstvenu ustanovu, piše roditelji.hr.

Koje biljke koje se često nalaze u našim vrtovima, dvorištima i parkovima, bi mogle biti opasne za djecu?

Convalaria majalis (đurđica) Iako predivno miriše i od svibnja nas uveseljava svojim bijelim zvončićima, treba obratiti posebnu pozornost na djecu. Svi su dijelovi te biljke izrazito otrovni, a osobito crvene bobice koje sazrijevaju u rujnu. Treba biti posebno oprezan jer zaustavljaju rad srca.

Gomoljasto cvijeće (Narcissus sp., Hyacinthus sp. (zumbul), Iris sp., Lilium sp.) Većinom su na biljkama najotrovnije lukovice, pa nije vjerojatno da će ih dijete pojesti, ali treba biti oprezan pri rukovanju tim biljkama jer je i mlijeko iz stabljika otrovno.

Hedera helix (bršljan) Svi su dijelovi biljke otrovni, a kako je česta kao pokrivač tla, u ukrasnim teglama, ali i samonikla na našim stablima, treba pripaziti da je djeca ne stavljaju u usta.

Lantana sp. (lantana) Ta je biljka karakteristična za mediteransko podneblje. Otrov djeluje na sluznicu želuca, a može izazvati i iritacije kože ako se diraju dlakavi listovi.

Ako u vrtu imamo trnovito grmlje, npr. Pyracantha sp. (vatreni trn), Berberis sp. (žutiku), Rubus fructicosus (kupinu), Rubus idaeus (malinu) i slično, moramo jako paziti kako se djeca ne bi nabola na trnje.

Cotoneaster sp. (dunjarica) Vrlo popularan zimzelen grm služi kao pokrivač tla, osobito na nagnutim terenima, jer zadržava tlo svojim jakim korijenom. Ima atraktivne bobice narančaste do crvene boje, koje su otrovne, ali potrebna je veća količina kako bi se uzrokovali simptomi gastroenteritisa.

Wisteria sinensis (glicinija) Ta prekrasna drvenasta penjačica u rano proljeće uveseljava svojim predivnim grozdastim plavim, lila ili bijelim cvatovima. Svi su dijelovi biljke otrovni, a osobito mahune i sjemenke. Simptomi su trovanja povraćanje, proljev i blag ili umjeren gastroenteritis.

Azalea, Rhododendron To su vrlo popularne vrtne i sobne biljke (manji primjerci ili bonsai) zbog svojih prekrasnih cvjetova, no treba jako pripaziti jer su otrovni svi dijelovi biljke.

Nerium oleander (oleandar) Svi dijelovi te biljke izrazito su otrovni, a glavni simptomi trovanja jesu: posrtanje, povraćanje, proljev, nepravilan rad srca, raširene zjenice i u najtežim slučajevima trovanja koma koju slijedi smrt. Srećom, svi su dijelovi biljke također vrlo gorki, pa rijetko dolazi do veće konzumacije.

Prunus laurocerasus (lovorvišnja) To je vrlo čest grm, osobito o mediteranskom podneblju. Najčešće se sadi u formi živice jer čini gust i visok tamnozeleni zid sjajnih listova.
Svi su dijelovi biljke otrovni, pa treba jako pripaziti.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...