Panika u Dalmaciji; Ospice stigle na 100 kilometara od Splita, zaraza se brzo širi

Na jugu Hrvatske polako se pale alarmi nakon što je ovih dana objavljena informacija o prvom slučaju ospica u susjednoj Hercegovini.

Naime, oboljeli dječak iz Čitluka primljen je u bolnicu u Mostaru, a u tamošnjoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji strahuje se od epidemije ospica.

Da se bolest ne bi širila, procijepljenost mora biti barem 95 posto.

“Mi smo jedna od lošijih županija što se tiče procijepljenosti, doduše i ostalih cjepiva. Ali ovo nam je sad najalarmantnija situacija jer su se u susjedstvu pojavile morbile, zbog čega postoji mogućnost brzog širenja u populaciji jer se prenose kapljičnim putem”, kazala je za RTL Željka Karin, liječnica školske medicine i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

Epidemiolozi pozivaju roditelje da cijepe djecu, a apelu se pridružio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

“Ne treba slušati kvaziznastvenike ili političare, treba slušati struku koja poziva sve roditelje da cijepe djecu jer na taj način ćemo spriječiti i gore situacije”, poručio je župan Boban.

Unatoč svemu tome, i dalje ima roditelja koji odgađaju ili odbijanju cijepljenje.

“U ovakvim situacijama roditelji odreagiraju na način da se javljaju. Već nakon epidemije u Srbiji imali smo nešto bolje rezultate”, kazala je za RTL splitska pedijatrica Snježana Kapor Jeričević.

“Da ne dam cjepivo djetetetu, a da mu se nešto dogodi, grizla bih se do kraja života”, kazala je pred RTL-ovom kamerom jedna Splićanka, a druga je u sličnom tonu napomenula: “Bilo bi me strah da ne cijepim dijete, ne bih htjela svaki dan u budućnosti misliti hoće li se nešto dogoditi baš zato što ga nisam cjepila.”

Prvi simptomi ospica su kihanje, kašalj, konjuktivitis te visoka temperatura, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...