Perete donje rublje uobičajeno na 60 ili 40 stupnjeva? Više nećete…

Imate omiljene komade donjeg rublja, šarene ili u omiljenoj boji? Vjerojatno ste onda barem jednom pomislili kako ćete ih uništiti ako ih operete u perilici rublja na 90 stupnjeva.

To je nešto o čemu zaista ne biste trebali razmišljati već biste trebali misliti o zdravlju. Gaćice, bokserice, a posebice tange “naslanjaju” se na područje anusa, područja s kojeg lako možete prenijeti bakteriju E. coli na područje vagine i mokraćne cijevi te tako potaknuti razvoj infekcije.

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na Sveučilištu New York pojasnio je za Huffington Post da bakterija E. coli može ostati na koži i nakon temeljitog pranja te se tako lako prenese i na donje rublje, a događa se i da se ta bakterija ostane na gaćicama i nakon pranja u perilici rublja.

Osim što biste trebali svoje donje rublje uvijek prati na visokoj temperaturi u perilici rublja, trebali biste ih redovito mijenjati novima. Nemojte nositi iste gaćice dulje od dva dana, savjetuje, a najbolje je svaki dan odjenuti nove, čiste.

Najbolji način pranja gaćica je da ih perete na visokoj temperaturi s dodatkom izbjeljivača kako biste uklonili sve bakterije s njih, a ako imate one omiljene koje nisu pogodne za pranje na visokim temperaturama, onda ih operite u toploj vodi s deterdžentom uz dodatak peroksida, dodaje Tierno a prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...