Plesna predstava Trilogija sutra u HNK Zadar

Sutra u HNK Zadar s početkom u 20 sati gostuje plesna predstava Trilogija autora Petre Hrašćanec i Saše Božića u produkciji umjetničke organizacije de facto iz Zagreba. Trilogija se bavi odnosom suvremenog plesa i popularne glazbe, a započeta je 2011. solom za Petru Hrašćanec Love will tear us apart, za kojega je izvođačica nagrađena Nagradom hrvaskog glumišta 2012. Solo žanrovski vrluda između rock koncerta i aspstraktne ispovjedne forme. U drugom dijelu Trilogije, Petra Hrašćanec i Marko Jastrevski istražuju nasljeđe kantautorica iz 60-ih, dok posljednji dio Trilogije the_beatles se bavi Beatlesima, jednim od najkomercijalnih i najpopularnijih sastava u povijesti pop glazbe. Kroz zazivanje zlatnog doba pop glazbe autori predstave računali su na emocionalni i tjelesni odgovor gledatelja. U predstavi the_ beatles plesači izvode plesne brojeve, odabrane pop pjesme, donoseći sa sobom i potpuno različiti emocionalni, odnosno izvođački naboj, kao i neizgovoren podtekst odnosa s glazbom i tekstom na koju plešu.

Poveznica koja se provlači kroz sva tri dijela ovog atraktivnog scenskog djela jest popularna pop glazba duhovito isprepletena suvremenim plesnim izričajem. Kroz predstavu se provlače i intimne životne situacije, također i one vezane uz profesionalni život izvođača, na koncu i uz situacije usko vezane uz nastanak same predstave.

Zanimljivost vezana uz Trilogiju su izvođači. Uz talentiranog Marka Jastrevskog,  plesačice Petra Hrašćanec, Matea Bilosnić, Filipa Bavčević i Josipa Štulić, sve su redom Zadranke koje su završile Salzburg Experimental Academy of Dance, a žive i rade u Zagrebu i Ljubljani. Prvi put nastupaju zajedno u jednoj predstavi u rodnome gradu. One su također su vezane  uz projekt Monoplay gdje se već godinama bave produkcijom i sudjeluju u izvedbenom programu festivala. Njihov zajednički nastup je zasigurno pravi pokazatelj uspjeha kontinuiranog rada zadarske nezavisne plesne scene u širem kontekstu hrvatske plesne umjetnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...