Biznismenu oteli džip i Rolex pa ga ostavili u gaćama ispred policije; Počelo suđenje Zadranima Branku Daničiću i Editi Kraljev

Nastojanje da pomogne švicarskom prijatelju, inače direktoru banke, pri kupnji ruske valute, zagrebačkog poduzetnika Zdravka P. (68) stajalo je živaca, a postao je i žrtva otmice i iznude “teške” 400.000 eura. Na kraju su ga iznuđivači, nakon niza prijetnji i noćne vožnje po osami, iz auta izbacili golog, samo u gaćama i čarapama, i to ispred policijske postaje u centru Zagreba, piše Jutarnji.hr.

Nagrada za trud 

Zadarskom roniocu Branku Daničiću (47), poduzetnici Editi Kraljev (59) iz Vrgade i Zagrepčaninu Mariju Križančiću (32) na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu zbog navedenog je počelo suđenje, no oni se ne smatraju krivima. Ucijenjeni poduzetnik upoznao je Editu Kraljev i Križančića lani preko poznanika.

– Našao sam se s njima u nekom uredu za nekretnine u Tkalčićevoj. Upoznali su me s direktorom I. Vukičevićem koji je naglašavao da imaju izvrsne nekretnine i da, ako imam problem s bankama, sve može srediti jer poznaje ljude na visokim pozicijama.

Pitao sam ga za problem gospodina Gabelice kojem se banka zbog dugova uknjižila na nekretnine vrijedne 2 milijuna eura – prisjetio se Zdravko P. kojem je potom Vukičević rekao da će “potezanje” veze u bankama koštati 400.000 eura koje treba platiti unaprijed. S obzirom na velik iznos, Zdravko P. je rekao da će, ako pozitivno riješe taj spor, biti nagrađeni. A kad je spomenuo poznanstvo s direktorom švicarske banke koji otkupljuje ruski rubalj, već sutradan 5. rujna 2017. Edita Kraljev mu je “pronašla” osobu za konverziju.

– Edita me nazvala oko 20 sati i pitala mogu li doći u 22 sata do hotela Academia u Tkalčićevoj, da će ona doći s osobom koja ima ruski rubalj. Svoj Land Rover parkirao sam ispred hotela.

U kafiću St. Michaels sjedila je Edita, Marijo i neki muškarac. Pitao sam Editu gdje je gospodin s rubljima. Rekla je da je otišao.

Onda je Marijo rekao da su oni izgubili novac jer nisu ostvarili suradnju oko rješavanja spora uknjiženja banke na nekretnine i da sam ja sada njima dužan 400.000 eura koje žele do sutra – opisao je dalje Zdravko P., tvrdeći da su zatim za stol došla dvojica nepoznatih muškaraca. Jedan od njih ga je primio za rame i rekao: “E sad imaš posla sa mnom. Sjedaj u svoj auto i vozi. Idemo razgovarati”.

Tajna policija

– Primio me za jaknu i gurao prema autu. Rekao mi je da ću voziti gdje mi kažu, da ne činim gluposti jer da će me ubiti. Govorili su da su iz tajne policije i da mi slušaju mobitel. Vozio sam mračnim ulicama do poljskog puta uz nasip. Stali smo i jedan mi je rekao da se skinem – prisjetio se još Zdravko P. kojem su nasilnici uzeli 500 eura i 1000 kuna, Rolex Daytona vrijedan 45.000 kuna, Parker olovku sa zlatnim detaljima i dijamantom od 300 eura, tri mobitela te Land Rover. Šteta? Oko 750.000 kuna.

Netom prije nego što su ga izbacili iz džipa jedan iznuđivač je rekao drugom dok mu je davao pištolj: “Ako se pomakne, upucaj ga”.

– Mario mi je prijetio da će, ako ne donesem novac, policiji prijaviti da sam silovao dvije žene te mi pokazao fotografiju s neke dvije cure – otkrio je poduzetnik koji je sve prijavio policiji. Sutradan u kafiću St. Michaels postavljena je klopka. Edita je kasnila, baš kao i Marijo koji se informirao na mobitel “jel’ donio krumpire”.

No unatoč klopci, iznuđivači u nju nisu pali. U međuvremenu je na Sveticama uočen Zdravkov ukradeni džip. Poduzetnik od svega ima noćne more i uvjeren je da je za sve odgovorna Edita koja ga je “navukla na sastanak”.

Kupnja rubalja 

Edita odbacuje sve optužbe. Tvrdi da Zdravka poznaje 20 godina, da mu je u kafiću dala broj Ruskinje za kupnju rubalja i da se često hvalisao pa su “svi stekli dojam da živi na visokoj nozi”.

Daničić također sve negira. Ispričao je da su se Marijo i Zdravko prepucavali oko nekih stotina tisuća eura. Dolaskom do toplane Zdravko P. se, rekao je Daničić, “sam počeo skidati govoreći da ga žele ubiti”.

Željko Erlić (51), koji je inicijalno bio jedan od osumnjičenih jer je Editu dovezao na kobni sastanak, rekao je da o Zdravku P. “ne zna ništa te da je o njemu čuo samo najgore po izlasku iz pritvora jer su ga ljudi ispitivali zašto ima posla s tim velikim varalicom”.

– Sjeli smo na kavu. Došao je Zdravko i pitao Editu za čovjeka s rubljima, na što mu je rekla: ‘Ha, dok ti dođeš, čovjek ode’. Marijo je potom rekao Zdravku da mu je napravio velike probleme, na što je Zdravko rekao da ih idu riješiti. Branko je naišao odnekud. Sjeli su u džip, a Edita i ja smo otišli kući – prisjetio je Erlić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...