Pretjerate li s količinom, ovaj popularni začin može vas otrovati!

Ljekarnici su oduvijek bili jako oprezni s cijenjenim začinom i govorili bi svojim kupcima: “Jedan je dobar za tebe, drugi će ti naštetiti, a treći te može ubiti.”

Superzdravi mirisni orah koji je mnogima na popisu omiljenih začina ima i svoju mračnu stranu. U prevelikim količinama izaziva mučninu, grčeve i halucinacije, kao i nepravilan rad srca, dermatitis, alergije… Iako postoji opasnost od smrti, zabilježeni su tek rijetki slučajevi.

Maksimalna količina koja se dnevno smije konzumirati je 3-5 grama, što doista nije jednostavno pojesti s obzirom na njegovu aromatičnost. Koristi li se umjereno, muškatni oraščić ublažava žgaravicu, potiče probavu, smiruje bolove, detoksicira, čuva zdravlje kostiju, ublažava nesanicu, anksioznost i depresiju.

Nekoć najskuplji začin na svijetu dolazi s otočja Banda, a i danas se više cijeni nego onaj koji dolazi s indijskih stabala. Što su veći, to su i skuplji. Smatra se da su muškatni oraščić u Europu donijeli križari, a ubrzo je zbog svojih ljekovitih moći i primamljive mošusne arome osvojio svijet. Ljekarnici su oduvijek bili jako oprezni s oraščićem i govorili bi svojim kupcima: “Jedan je dobar za tebe, drugi će ti naštetiti, a treći te može ubiti.”

Mirisni oraščić odlično se kombinira s kardamomom, cimetom, klinčićem, korijandrom, kuminom, đumbirom, paprom i timjanom, a dodaje se u slatka i slana jela. Najbolje ga je kupiti cijelog jer u zatvorenoj posudi ima gotovo neograničen rok trajanja te naribati pred kraj pripreme jela kako bi zadržao mirisnu aromu.

Muškatni oraščić nije jedini na popisu potencijalno opasnih naminica koje imamo u kuhinji, prenosi Pun kufer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...