Promocija prvostupnika Odjela ekologije, agronomije i akvakulture

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana svečana promocija prvostupnika Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Promoviran je 31 sveučilišni prvostupnik inženjera primijenjene ekologije u poljoprivredi te četvero sveučilišnih prvostupnika podvodnih znanosti i tehnologija. U svečanosti su sudjelovali pročelnica Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu izv. prof. dr. sc. Bosiljka Mustać, promotor doc. dr. sc. Zoran Šikić te zamjenik pročelnice Odjela doc. dr. sc. Ivan Župan, dok je u glazbenom dijelu nastupila ženska klapa Arija.

Studiranjem na našem Odjelu stekli ste mnoga znanja iz područja biotehničkih, prirodnih te interdisciplinarnih znanosti, posebice onih vezanih za more i agronomiju. Sva stečena znanja bit će vam značajna, bez obzira odlučite li se za daljnje školovanje, upis na diplomski studije, ili se odlučite za tržište rada. U više navrata dobivali smo izrazito pozitivne povratne informacije od naših bivših studenata koji su odlazili u druge hrvatske gradove ili inozemstvo, od njihovih profesora s diplomskih studija, ali i od kolega iz raznih firmi u Zadarskoj županiji i šire gdje su se naši studenti zaposlili, istaknula je dr. Mustać.

Ovaj Odjel je relativno mlad s obzirom na dugu tradiciju sveučilišnog života u Zadru, ali u ovo kratko vrijeme uspjeli su uz dva preddiplomska pokrenuti novi diplomski studij “Održivo upravljanje vodenim ekosustavima”, kroz projekt Blue smart. Cijela Europa uočava važnost obrazovanja u plavom sektoru, a da je takvo razmišljanje napokon došlo i do Hrvatske pokazuje nedavna odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja, po kojoj Odjel od iduće godine može upisati redovite studente na taj diplomski studij.

S kolegama s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu intenzivno radimo i na osnivanju novog diplomskog studija Mediteranska poljoprivreda, čiji početak planiramo u akademskoj godini 2019./2020. Sve to radimo kako bismo našim studentima omogućili da nakon završetka preddiplomskog studija ovdje mogu nastaviti svoje obrazovanje, najavila je Mustać.

Dr. Šikić zahvalio je promoventima što su za studij odabrali upravo Sveučilište u Zadru, baštinika najstarije visokoškolske ustanove u Hrvatskoj, danas najvećeg integriranog sveučilišta u Hrvatskoj.

Završetkom sveučilišnih preddiplomskih studija Primijenjene ekologije u poljoprivredi i Podvodnih znanosti i tehnologija, spremni ste prihvatiti izazove koji su pred svima nama, a odnose se na standarde kojima se potiču zeleno gospodarstvo uz istovremenu zaštitu prirode te očuvanje zdravlja i kakvoće života. Stalno si postavljamo pitanje je li moguće istovremeno štititi okoliš i održavati konkurentnost na tržištu, posebno onom globalnom. Zeleni i plavi rast znače razvoj integriranih politika kojima se promiče održivi razvoj uz istovremenu zaštitu okoliša. Ekološke inovacije čine nas konkurentnijima, rekao je dr. Šikić.

Nastavite učiti i usavršavati se kroz život i rad. Ne dajte drugima da vas definiraju, definirajte sami sebe. Koristite svoje potencijale da bude najbolje u vama ali i u drugima. Postanite generacija koja će pokretati, poručio je dr. Šikić.

Promovirani su: Milica Atlagić, Roko Barešić, Anamaria Baričević, Matea Barić, Ivana Bušljeta, Stjepan Dević, Klara Galić, Elizabeta Gavić, Domagoj Grancarić-Milin, Antonio Grbić, Franka Klanac, Nikolina Knežević, Nado Krstić, Antonia Lacić, Dijana Milin Viskov, Anđela Oljica, Antonia Perić, Ante Pešut, Marin Petrić, Ivan Plantak, Nikolina Predovan, Matej Ražnjević, Ante Sarić, Nora Škrokov, Anamaria Šparica, Iva Šuperina, Julia Torkonjak, Marin Trajkov, Petar Uskok, Anita Vidović i Petra Vrkić (primijenjena ekologija u poljoprivredi) te Dominik Grgurić, Kristina Knežević, Bernarda Popović i Julijan Toman (podvodne znanosti i tehnologija).

Najboljim studentima generacije proglašeni su Anamaria Šparica i Nikola Parker.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...