Ratni veterani u Zadru žele izbjeći liste čekanja u bolnicama

U Gradskoj knjižnici Zadar, s početkom u 18 sati, danas će se održati tribina pod nazivom “Zdravstveni problemi hrvatskih branitelja – 22 godine kasnije”. Na tribini će se, između ostalog, raspravljati o potrebi da se veterane ne zapisuje na liste čekanja u bolnicama.

Ovaj okrugli stol organiziraju Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH, Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, IPA Zadarska te Udruga Mediteraneo, piše Index.hr.

Kako navode u najavi događaja na stranicama zadarske Gradske knjižnice, “kroz multidisciplinarni pristup obradit će se teme koje su prioritetne u prevenciji i liječenju niza bolesti kojima su branitelji podložniji. Na događaju će sudjelovati stručnjaci iz područja kardiologije, dijabetologije, psihijatrije, ortopedije, fizikalne medicine kao i iz područja liječenja kronične boli”.

“Bespotrebno i mučno zapisivanje na liste”

“Poznato je da su branitelji podložniji nizu dijagnoza zbog pretrpljenog stresa za vrijeme i nakon rata, a dodatno je poznata činjenica da često ne odlaze pravovremeno na liječničke preglede te ih je potrebno potaknuti i ohrabriti te im omogućiti lakši i brži dolazak do ciljanog liječnika”, piše u najavi.

“Unatoč postojanju veteranskih bolnica, a Bolnica u Kninu je zadužena za branitelje s našeg područja, potreba je svakodnevne dostupnosti medicinskih usluga braniteljima u svim zdravstvenim ustanovama.

Cilj ovakvog događaja je donošenje strategije i uključivanje zainteresiranih liječnika (uključujući i privatnike) i ostalog medicinskog osoblja kako osmisliti redovitu i svakodnevnu komunikaciju sa stručnjacima različitih profila da bi branitelji u roku nekoliko dana dobili uslugu koja im je potrebna”, dodaju u pozivu na tribinu.

“Shodno navedenome organizatori imaju pripremljen nacrt dokumenta kroz koji bi se ostvarili navedeni ciljevi u suradnji sa zdravstvenim ustanovama i liječnicima pojedincima koji su zainteresirani da se u dijelu svog radnog vremena posvete i hrvatskim braniteljima bez bespotrebnog i često mučnog zapisivanja na različite liste”, pojašnjava se u pozivu na okrugli stol u Gradskoj knjižnici Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...