direktiva eu

16-godišnjaci će odlučivati o tome smiju li roditelji vidjeti njihove ocjene

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Danas je na snagu stupila direktiva EU-a o zaštiti osobnih podataka, koja predstavlja najveću promjenu u tom području u posljednjih 20 godina. Tzv. GDPR – predviđa drastične kazne za tvrtke i institucije koje ne poštuju odredbe. I škole su dužne štititi podatke učenika, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na maturu, upise, natjecanja i ostalo.

Kako javlja HRT, uredbom o zaštiti osobnih podataka ponajprije se mijenja donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima. Ona više nije 18, nego 16 godina.

– To znači da će dijete od 16 godina davati privolu za uporabu svojih podataka čak i roditeljima. Mislim da mi za to nismo spremni –  kaže Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu.

Ravnatelji i profesori pitaju se: Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja? Npr., samo uz njihovu privolu roditelji mogu vidjeti ocjene i izostanke u imeniku.

Nadalje, više nema javne objave imena, primjerice za upise na oglasnim pločama.

– U slučaju da neka škola na oglasnoj ploči objavi popis upisanih učenika – treba postaviti odraslu osobu ili zaštitara koji bi spriječio da neka druga osoba to gleda ili snimi – kaže Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

I za sve maturante koji imaju dodatna pitanja, u Nacionalnom centru vrijedit će nova pravila – Info centar će morati snimiti izjavu kada djelatnici centra razgovaraju s korisnicima izvana.

Neće biti jednostavno ni kada učenici idu na natjecanja.

– Natjecanja se i sada odvijaju pod lozinkom, međutim od sada će svaki roditelj maloljetnom učeniku morati dati privolu da se njegovi podaci mogu koristiti u svim natjecanjima i objavi rezultata – kaže ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković. Ali, kada se vrate s natjecanja, nema objave fotografija na školskim stranicama bez pristanka roditelja.

Kazne nisu zanemarive. Primjerice, ako škola nema videonadzor, kazna može biti i do 50 tisuća kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar