Roditelji posjetili ranjenu djecu u bolnici: “Oni su putovali danima, potpuno su iznemogli”

Sinoć oko 22 sata, policijski službenici Policijske uprave zadarske spriječili su pokušaj krijumčarenja osoba na području Policijske postaje Donji Srb.​

Nakon zaprimljene dojave da su policijski službenici na području Donjeg Lapca uočili kombi stranih nacionalnih oznaka za kojeg se sumnja da prevozi osobe koje su nezakonito prešle državnu granicu s BiH, a koji se nije zaustavio na dva pokušaja zaustavljanja, policijski službenici su na predjelu Raštele postavili blokadni punkt te svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustaviti kombi.

Vozač kombija nije se zaustavio već je prema njima nastavio vožnju, a policajci su, da bi odbili napad na sebe, prema njemu ispalili više hitaca iz varenog oružja. Policija je pucala nakon sto se nije zaustavio na dva punkta.

Nakon toga vozač kombija je iskočio iz vozila i pobjegao u šumu, a u kombiju je pronađeno 29 osoba stranih državljana iz više država, među njima i dvoje djece s ozljedama od vatrenog oružja i više njih s ozljedama od opasne vožnje. Migranti su iz Afganistana, Iraka doznajemo u policiji.

Na licu mjesta smo doznali da je među migrantima najviše bilo djece u dobi mlađoj do 10 godina, ali i starije. Iz vatrenog oružja ranjeno je dvoje djece, kako doznajemo jedno u ruku, a drugo u lice.

Ozlijeđena djeca prebačena su u zadarsku bolnicu i nisu životno ugrožena, a drugima je pomoć pružena u zadarskoj i gospićkoj bolnici – istakao je Elis Žodan glasnogovornik PU Zadarske.

Ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina:

– Primili smo dvoje djece u dobi od 12 godina i iako su tesko ozlijeđeni van životne su opasnosti. Dječak koji je kako doznajemo putovao s roditeljima i bratom je smješten u jedinici intenzivnog liječenja nakon noćašnje operacije vilice. Njemu je metal ušao s jedne, a izašao s druge strane lica. Djevojčica koja je također zadobila ozljede lice, ali i trbuha, ramena i ruke je putovala kako doznajemo s roditeljima i s jos troje braće i sestara.

U pratnji policije roditelji ranjenog dječaka i roditelji ranjene djevojčice dovedeni su u zadarsku bolnicu.

– Pustili smo ih kod djece da ih vide. To je tako tužno. Pa ti ljudi su vjerojatno putovali danima u tim neljudskim uvjetima. Jako su iznemogli i zapušteni. Iz Irana i Afganistana su, ne znam kad su došli iz svojih zemalja u BiH, ali su danima putovali do Hrvatske. Strašno su propatili – rekao nam je izvor iz zadarske bolnice.

Svega nekoliko kilometara od Srba u predjelu Raštele, na raskrižju za Bihać i Donji Lapac policija je zaustavila promet  i izuzima tragove sinoćnjeg događaja koji je doslovno prestrašio i mještane Srba. Situacija ni jutroa nije bolja po pitanju njihovog straha jer policija još uvijek traga po okolnim šumama za krijumčarom migranata. Jedan od mještana, Milan Ciganović nam je posvjedočio da je u trenutku pucnjave bio nedaleko od samog mjesta događaja i da se jako uznemirio kad je čuo pucnjave.

‘Ja sam baš u tim trenucima bio kod prijateljice na kavu. Ona živi u kući na osami, a tada je započela pucnjava. Prvo jedan pucanj, pa drugi, pa treći, i tko zna koji zaredom. Odjednom sam vidio policiju kako tuda vozi i kreće se i jedan je došao do mene i rekao mi da se zatvorim s prijateljicom u kuću. Poslije je ponovno došla policija i rekla da idem ja i da vodim prijateljicu sa sobom u Srb jer je kuća na osami i moguće je da se krijumčar ili više njih upravo tu skriva, rekao nam je Ciganović.

Policija je zabranila pristup kombiju koji se nalazi par stotina metara dalje od ograđenog mjesta.

Ipak uspjeli smo doznati više detalja i to da su osim dvoje djece ranjenih iz vatrenog oružja, još sedmero ozlijeđeno uslijed bijega, odnosno sumanute vožnje krijučara, koji je, kako se nagađa državljanin jedne od Hrvatskoj susjednih zemalja. Među izbjeglicama su uglavnom Afganistanci i Iračani.

– Ležao sam u krevetu kad sam začuo dva pucnja. Mislio sam da neko ne puca u veprove. Al onda sam začuo helikoptere iznad glava. Prvo je letio visoko, a onda nisko. Tu se u šumama moze skriti, a puteva za proći granicu je stotinu. Mene čudi kako i prije nije bilo toga ovdje jer mi smo samo 500 metara od granice – rekao nam je Dragan Vojvodić iz Netake kod Srba, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...