Samsung mora Appleu platiti pola milijarde dolara za kršenje patenata

Iako je dobio nešto više od pola traženog iznosa odštete, Apple se može smatrati pobjednikom jer su u Samsungu smatrali kako je 28 milijuna američkih dolara primjeren iznos.

Zbog kršenja pet patenata korištenih u pametnim telefonima s operativnim sustavom Android koje su prodavali tijekom 2010. i 2011. godine Samsung Appleu mora isplatiti 539 milijuna američkih dolara. Tako je jednoglasno odlučila porota okružnog suda u San Joseu (SAD) u parnici koja traje, eto, već sedmu godinu.

Većina odštete (točnije, 533.316.606 USD) odnosi se na tri Appleova patenta vezana uz dizajn, dok preostali iznos pokriva dva patenta za korisne značajke. Samsung je već bio proglašen krivim za kršenje tih patenata. Ovo je suđenje odredilo iznos odštete.

Nije jasno kako je osmočlana porota točno odredila iznos odštete, ali iznos je dovoljno visok kako bi zacementirao važnost dizajnerskih patenata u tehnološkoj industriji. Iako opisuju tek kozmetičke elemente proizvoda jasno je kako imaju i te kako opipljivu vrijednost.

Apple: Nije samo novac u pitanju

Samsungov odvjetnik John Quinn rekao je kako ne smatra da je odluka porote utemeljena na predočenim dokazima, dok su iz južnokorejske korporacije poručili kako borba nije gotova, pozivajući se na jednoglasnu odluku američkog Vrhovnog suda koji je presudio u Samsungovu korist vezano uz odštetu za kršenje dizajnerskih patenata.

Iz Applea su pak poručili kako je važnost ove parnice veća od novca. Ustvrdili su kako su u Samsungu otvoreno kopirali njihov dizajn i kako će i dalje štititi rezultate napornog rada njihovih dizajnera, između ostalog.

Porotnici su tijekom vijećanja prihvatili i Appleova i Samsungova obrazloženja, ovisno kako u kojem slučaju. Morali su primijeniti testiranje sa četiri čimbenika kako bi utvrdili jesu li Samsungovi uređaji u cijelosti prekršili patente ili su problematične bile komponente. Upute za testiranje nisu bile naročito precizne, požalili su se pojedini porotnici CNET-u.

Iako je dobio nešto više od pola traženog iznosa odštete (1,08 mlrd USD), Apple se može smatrati pobjednikom jer su u Samsungu smatrali kako je 28 milijuna američkih dolara primjeren iznos za kršenje tri dizajnerska patenta, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...