Šime je naš osmi nogometaš koji je osvojio Kup Uefa i Europsku ligu. Znate li tko su ostali?

Prvi hrvatski osvajač Kupa UEFA bio je Mladen Ramljak koji je 1974. s nizozemskim Feyenoordom u finalu pobijedio Tottenham. U prvom susretu u Londonu bilo je 2-2, a u uzvratu je nizozemski sastav na svom De Kuipu pobijedio 2-0.

Branič španjolskog velikana Atletico Madrida Šime Vrsaljko postao je osmi hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu UEFA i Europskoj ligi.

Do sada su u najmasovnijem europskom kupu slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna i Ivan Rakitić.

Prvi hrvatski osvajač Kupa UEFA bio je Mladen Ramljak koji je 1974. s nizozemskim Feyenoordom u finalu pobijedio Tottenham. U prvom susretu u Londonu bilo je 2-2, a u uzvratu je nizozemski sastav na svom De Kuipu pobijedio 2-0.

Luka Peruzović je 1983. u dresu Anderlechta u finalu pobijedio Benficu. Belgijanci su u Bruxellesu slavili 1-0, a u Lisabonu je bilo 1-1.

Treći hrvatski nogometaš koji je osvojio Kup Uefe bio je Mario Stanić 1999. s Parmom. Talijani su na moskovskom Lužnikiju pobijedili Marseille 3-0, a Stanić nije nastupio u finalu.

Uslijedio je trijumf Ivice Olića i moskovskog CSKA 2005. godine pobjedom protiv Sportinga 3-1. Olić je igrao do 67. minute.

Tri godine kasnije Olićev uspjeh je ponovio Ivica Križanac sa Zenitom iz St. Petersburga. U finalu igranom na Old Traffordu Zenit je pobijedio Rangers 2-0, a Križanac je odigrao cijeli susret.

Prvi Hrvat koji je kao kapetan podignuo trofej namijenjen pobjedniku Europske lige bio je Darijo Srna 2009. s ukrajinskim Šahtarom. U finalu igranom u Istanbulu Šahtar je nakon produžetaka pobijedio Werder Bremen 2-1, Srna je odradio svih 120 minuta i bio je proglašen igračem susreta.

Posljednji hrvatski nogometaš koji je slavio u Europskoj ligi bio je Ivan Rakitić i to u dresu Seville. Andalužani su 2014. u finalu u Torinu nakon izvođenja kaznenih udaraca pobijedili Benficu 4-2. Rakitić je odigrao cijeli susret.

Hrvati osvajači Kupa UEFA/Europske lige

1. Mladen Ramljak (Feyenoord) 1974.
2. Luka Peruzović (Anderlecht) 1983.
3. Mario Stanić (Parma) 1999.
4. Ivica Olić (CSKA Moskva) 2005.
5. Ivica Križanac (Zenit St.Petersburg) 2008.
6. Darijo Srna (Šahtar Donetsk) 2009.
7. Ivan Rakitić (Sevilla) 2014.
8. Šime Vrsaljko (Atletico Madrid) 2018.

foto: scr.yt

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...