Sindikat: “Loš položaj novinara ugrožava slobodu medija i pravo na informiranje”

Hrvatsko je novinarstvo bremenito problemima. Posebno je zabrinjavajuće stanje u privatnim medijima gdje su stalno zaposleni novinari pod velikom presijom vlasnika koji im sustavno smanjuju i ukidaju prava čak i kad pozitivno posluju, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik SNH-a Anton Filić.

U još su goroj situaciji novinari koji nemaju ugovor o radu, tzv. lažni freelanceri, kao i sve brojniji studenti. Inspekcije ne bi smjele zatvarati oči pred širokom zlouporabom “student-servisa” pomoću kojega poslodavci, posebno u nekim televizijskim kućama, dolaze do jeftinih novinara koji su prema poslodavcu gotovo u robovskom odnosu i često svojim šefovima moraju vraćati dio zarađenog novca, ističe Filić.

U medijima često rade potplaćeni i zaplašeni novinari koji se ne usude baviti najozbiljnijim problemima našeg društva kao što su korupcija, nepotizam, politička trgovina, nefunkcioniranje pravosuđa i sl.

“Premalo je istraživačkog novinarstva, a previše površnog i tračerskog, za što najveću krivnju snose glavni urednici koji su (zbog negativne selekcije) izgubili odgovornost prema novinarima i novinarstvu i sve češće su produžena ruka vlasnika. Ne možemo imati slobodne medije i kvalitetno informiranje ako se zanemaruju profesionalci koji trebaju izvještavati, istraživati i informirati javnost”, kaže se u priopćenju.

Novinari unatoč tome ne smiju odustati, jer čitatelji, gledatelji i slušatelji imaju pravo na poštenu i istinitu informaciju. Samo za takvo novinarstvo možemo reći da je javno dobro, kao što su to javno zdravstvo ili školstvo, poručuje SNH.

Sindikat stoga podsjeća na osnovne postulate novinarstva, kako ih je sažeo slavni američki novinar i publicist Joseph Pulitzer. On je isticao da se “novinar uvijek mora boriti za napredak i promjene, nikada tolerirati nepravdu i korupciju, uvijek se boriti protiv podilaženja svih vrsta, stalno oponirati privilegiranima i javnim pronevjeriteljima, uvijek suosjećati sa siromašnima, uvijek podupirati javno dobro, nikada ne biti zadovoljan samo objavljivanjem vijesti, uvijek biti posve neovisan i ne bojati se napasti zlo”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...