Slovaci žele uložili 120 milijuna eura u Zadarsku županiju, zanima ih zdravstveni turizam

Župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima je ugostio veleposlanika Slovačke Republike u Hrvatskoj Nj. E. Juraja Priputena, u čijoj je pratnji bio počasni konzul Slovačke Republike u Splitu Goran Morović, inače međunarodno nagrađivani maslinar s Dugog otoka.

Župan je veleposlanika i konzula upoznao sa strateškim projektima Zadarske županije, s naglaskom na nove projekte poput Luke Gaženica koja bi uskoro trebala postati polazna luka za kruzere.

Time će se otvoriti posve nove mogućnosti suradnje, pa će i gosti iz Slovačke moći iz Zadra kretati na kružna putovanja po Mediteranu, najavio je Longin te iskazao zadovoljstvo razvojem ukupnog turističkog proizvoda u Zadarskoj županiji.

Podsjetio je da Zadarska županija tradicionalno njeguje vrlo dobre odnose sa Slovačkom Republikom, a posebno s Trnavskim samoupravnim krajem s kojim ima i potpisan Sporazum o suradnji.

Veleposlanik Priputen zahvalio je županu Longinu i suradnicima na pomoći Udruzi Oko Jadrana koja okuplja pripadnike češke i slovačke nacionalne manjine, prilikom organizacije projekta ‘Slovaci Zadru’, održanog prošle subote na zadarskom Forumu.

Posebno je naglasio kvalitetnu gospodarsku suradnju Hrvatske i Slovačke koja je tijekom 2013. godine, prilikom njegovog preuzimanja dužnosti, iznosila 300 milijuna eura, a do prošle se godine povećala na 550 milijuna eura s dodatnom tendencijom rasta. Cilj je, istaknuo je veleposlanik Priputen, dosegnuti iznos od milijardu eura. Do sada su slovački investitori uložili oko 120 milijuna eura u Zadarsku županiju, mahom u turističke projekte, a postoji interes i za novim investicijama, pogotovo u sektoru zdravstvenog turizma, istaknuo je veleposlanik Nj. E. Juraj Priputen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...