MODERNIZACIJA SUSTAVA

Stiže 2,2 milijuna novih brojila za struju s daljinskim očitanjem potrošnje

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Riječ je o brojilima s daljinskim očitavanjem, kojih je dosad ugrađeno oko 100.000. U postupku nabave je novih 120.000 brojila za kupce kategorija kućanstvo i poduzetništvo snage do 20 kW.

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP-ODS) ima obvezu do 2030. godine o svom trošku ugraditi napredna brojila na oko 2,2 milijuna obračunskih mjernih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u sva kućanstva.

Riječ je o brojilima s daljinskim očitavanjem, kojih je dosad ugrađeno oko 100.000, od čega polovica kod kupaca kategorije poduzetništvo, priključne snage iznad 20 kilovata, a druga polovica kod kupaca kategorije poduzetništvo i kupaca kategorije kućanstvo priključne snage ispod 20 kW.

U postupku nabave je, odgovaraju nam iz HEP-a, novih 120.000 brojila, koja će koristiti za početak masovnog opremanja obračunskih mjernih mjesta kupaca kategorije kućanstvo.

Budući da je postupak nabave druge ture naprednih brojila od 120.000 komada u tijeku, on je do svog okončanja tajan, no u HEP-u Novi list  nij euspio doznati ni koliko je ukupno na prvih sto tisuća brojila do sada novaca potrošeno. I HEP-ova služba za odnose s javnošću, kao i njihov povjerenik za informiranje, otkrivaju samo očekivani prosječni trošak po obračunskom mjernom mjestu, odnosno raspon cijena pojedinačnih brojila, ne i ukupnu svotu potrošenu na brojila unatrag desetak godina.

Ugrađivana su jednofazna i trofazna brojila sa PLC komunikacijom i GPRS komunikacijom nekoliko proizvođača. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave za oko 120.000 naprednih brojila za kupce kategorija kućanstvo i poduzetništvo priključne snage do 20 kW. Napominjemo kako je trošak samog brojila neodvojiv od sustava za umrežavanje i ostalih troškova po obračunskom mjernom mjestu koje omogućavaju korištenje funkcionalnosti brojila. Prema izvješću Europske komisije, očekivani prosječni trošak uvođenja napredne mjerne infrastrukture iznosi oko 223 eura po obračunskom mjernom mjestu, odgovoreno je riječkom listu nakon prvog upita o naručivanju i trošku pametnih brojila.

Prema desetogodišnjem planu razvoja distribucijske mreže (2018-2027.), koji se ažurira jednom godišnje, HEP će od ove do 2027. godine na zamjenu starih brojila novima, i na ulaganja u unapređenje procesa s mjernim uređajima i mjernim podacima, potrošiti nešto više od 1,32 milijarde kuna.

Cijene brojila za ugradnju kod kupaca kategorije kućanstvo, koja imaju mogućnost daljinskog očitavanja, kod nabave manjih količina kreću se prosječno u granicama od 800 do 1.500 kuna, ovisno o tehnologiji, odgovorio je Novom kistu HEP-ov povjerenik za informiranje.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar