Što je isplativije? Biti podstanar ili uzeti kredit od 80.000 eura i kupiti stan

Biti ili imati – podstanarstvo ili kredit? Mnogi su mišljenja kako je, bez obzira na velike financijske izdatke, kredit bolje rješenje, jer biti svoj na svome sigurnije je rješenje. Međutim, sljedećih 20 do 30 godina nismo na svome. Vlasnik je stana, sve do otplate kredita – banka.

“Teško je tu dati neki jednoznačan odgovor jer jako puno ovisi o životnim navikama i o tome koliko ste mobilni – mijenjate li zaposlenja ili živite u istoj sredini”, ocjenjuje financijski savjetnik Igor Škrgatić.

Kao i u svemu, imamo argumente pro et contra. Ako niste stalno zaposleni, često se selite ili mijenjate posao ulazak u kredit, koji mnogi financijski analitičari zovu nužno zlo, nije pametno rješenje. Doduše u tim uvjetima ne znamo koja bi vam banka i odobrila kredit, piše Dnevnik.hr.

S druge pak strane planirate li dugoročno, u koliko toliko sigurnim uvjetima, kredit je bolja opcija. Nakon predugog vremena otplate kredita ipak ste vlasnici nekretnine.

“Ako se za vrijeme otplaćivanja tog stambenog kredita dogode neki poremećaji i dođe do toga da se morate preseliti i promijeniti prebivalište možete doći u probleme jer nekretnina nije uvijek likvidna, ne može se brzo prodati”, smatra Škrgatić.

Zanimljivo je kako stranci, za razliku od nas, nemaju toliku potrebu posjedovati nekretninu.

“Mislim da je to najviše zbog nekakvih povijesnih razloga i konotacija jer smo ipak mi izašli iz jednog sustava u kojem je vlasništvo nekretnine bilo nešto što se podrazumijeva”, kaže savjetnik za Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...