Sukob u studiju; Zekanović: “Strina i hrčak nisu obitelj”, Glasovac: “Što se pjenite? Vi baš imate fetiš!”

U Točki na tjedan N1 televizije o Obiteljskom zakonu raspravljali su Hrvoje Zekanović iz Hrasta i SDP-ova Sabina Glasovac. Novi Obiteljski zakon bio je tema emisije “Točka na tjedan” N1 televizije, a o njemu su raspravljali Hrvoje Zekanović (HRAST) i Sabina Glasovac (SDP). Dok čekaju njegovu konačnu verziju Glasovac i Zekanović nisu se složili po brojnim pitanjima pa je tako HRAST-ovac zamjerio vladajućima što po pitanju definicije braka, kako je kazao, popušta koalicijskom partneru HNS-u, dok je Glasovac kazala kako je bolje ne imati Obiteljski zakon nego u njemu imati skandaloznu definiciju braka te propisivanje koliko djece obitelj treba imati i što je to obitelj.

Zekanović joj je potom kazao kako to što Glasovac svoju strinu smatra obitelji ne znači da bi to trebalo pisati i u zakonu te je iznio nekoliko europskih primjera.

“Ova definicija nikome ništa ne oduzima nego se odnosi na obitelj prema Obiteljskom zakonu. Nikome ne oduzima prava nego se odnosi na ovaj zakon. Nije to ono što vi osjećate. Netko će reći za hrčka da mu je obitelj, on tako osjeća, ali u smislu zakona strina nije dio obitelji, a roditelji i djeca jesu. Pozivate se na zapadnu Europu. Zašto npr. u Njemačkoj u Ustavu piše da je obitelj zajednica roditelja i djece, u Švicarskoj je obitelj svaki životni oblik koji se temelji na odnosima roditelja i djece, hoćete čuti dalje? Francuzi govore o skupini osoba koje su međusobno povezane zajedničkim životom ili roditeljstvom”, kazao je Zekanović na što mu je Glasovac odgovorila:

“Što piše u hrvatskom Ustavu? Što se pjenite? Što je trebalo u zakonu to masakrirati? Vi baš imate fetiš na izmjene Ustava.”

Mijenjanje zakona ‘iz hira’

Prema Zekanoviću, obitelj bi trebali biti roditelji i potomci, jer kako je kazao zakon se njima bavi, dok se ne bavi supružnicima. Stoga je, ističe, prva definicija obitelji bila najbolja opcija.

Glasovac nije odustajala od svog inzistiranja ističući kako se zakoni mijenjaju da bi unaprijedili sustav, a ne “iz hira jer se nekome smislilo da propiše kako klasična hrvatska obitelj treba izgledati i jedino to priznavati kao obitelj, a ne uvažavati činjenicu da postoje razni načini života, spletovi životnih okolnosti koji ljudi dovode u neke situacije i ne treba ih zbog toga kažnjavati i oduzimati im prava jer ne odgovaraju suludoj slici.”

Izjednačavanje bračne i izvanbračne zajednice
Dvojac se sporio i oko činjenice da izvanbračne zajednice neće biti izjednačene s bračinm pa je Glasovac Zekanovića upitala zašto?

“Ako je nekome toliko stalo da usvoji dijete, zašto se ne bi registrirali kao bračna zajednica. Sustav je dokazao da je bračna zajednica znatno stabilnija, druge su podložne stihiji. Smatram da ima pojedinaca koji nisu u braku i možda su potencijalno bolji roditelji, ali dokazano je da je brak bolja okolina za odrastanje djece. Stručnjaci za obiteljsko pravo, koji rade i koji su bili angažirani oko zakona su se složili.

Meritum je, što Glasovac zna, ovime se otvara Pandorina kutija i otvaraju se vrata da istospolne zajednice sutra ili u dogledno vrijeme posvajaju djecu. Protiv sam jer smatram da je brak zajednica muškarca i žene najbolja sredina za odgoj djece”, kazao je Zekanović na što mu je Glasovac odgovoril ada postoji cijeli niz znanstvenih istraživanja koja govore u prilog tome da se djeca odgojena u istospolnim zajednicama po ničemu ne razlikuju od djece odgajane u heteroseksualnim zajednicama. Pritom je dodala kako zdrava okolina za dijete nije “brak koji je mrak” te dodala da papir trpi svašta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...