Tko će ga sve moći dobiti? U ljekarne stiže jeftiniji kanabis

Nestašica medicinskog kanabisa na policama ljekarni, do koje je došlo zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza, trebala bi u dogledno vrijeme biti riješena uvozom nove pošiljke pripravka koji je u Hrvatskoj odobren za onkološke bolesnike, oboljele od multiple skleroze, HIV-a i Gravetovog sindroma, javlja Novi list. Prema neslužbenim informacijama, u Imunološkom zavodu priprema se uvoz u izmijenjenim dozama, i to uz bitno povoljnije cijene nego dosad.

Cijena je ključan faktor koji bi, uz promjenu stava liječnika prema medicinskom kanabisu, trebao olakšati pristup pacijenata legalnim pripravcima koji se uz recept mogu kupiti u ljekarni. Zbog nevoljkosti liječnika da svojim teško bolesnim pacijentima pomognu propisujući im kapsule ili ulje kanabisa, oni se i dalje mahom snalaze na crnom tržištu, gdje su takvi pripravci jeftiniji, ali upitne kvalitete i djelovanja.

Problem je, međutim, što će i nakon novog uvoza zakinuti ostati brojni pacijenti, od onih čiji onkolozi neće smatrati potrebnim takvo liječenje, do pacijenata s kroničnom boli koji i dalje, prema utvrđenim indikacijama, nemaju pristupa terapiji.

Ljekarnici svjedoče o izuzetno niskom interesu za medicinski kanabis koji u ljekarni, ovisno o dozi, stoji do maksimalnih 2.500 kuna mjesečno.

– Kad je kanabis za medicinske svrhe legaliziran u Hrvatskoj, očekivali smo navalu. Međutim, u prvih 20 dana nismo imali niti jednog pacijenta s takvim receptom. I danas se jako malo oboljelih odlučuje ići prema ljekarnama, puno više okreću se crnom tržištu – rekla je za Novi list Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Crno je tržište primamljivije ne samo zbog cijene, jer i tu se za mjesečnu terapiju, ovisno o tome na koga se naleti, mora platiti na tisuće kuna, već i zbog činjenice da će malo koji specijalist svom pacijentu napisati bijeli recept s kojim može do legalnog pripravka medicinske konoplje.

Pacijenti sami svjedoče, kaže Soldo, da su manje zakinuti cijenom, a više nedostupnošću pripravka i preniskom dozom koju mogu dobiti na recept. Po njenoj računici, najviša dopuštena doza koja se može napisati na recept, a propisuje se jedino terminalno bolesnima, mjesečno stoji 2.500 kuna, dok terapija za smanjenje spazama kod multiple skleroze u ljekarni stoji oko 700 kuna mjesečno.

Na crnom tržištu, gdje takvih ograničenja nema, mjesečna doza, po njenim saznanjima, plaća se i do 5.000 kuna.

– Prema svjedočenju pacijenata, doza koja je kod nas službeno propisana i registrirana preniska je, pa im pripravci koje smo imali na policama nisu u dovoljnoj mjeri pomagali – kaže Soldo.

Ljekarnici se zato zalažu za sustavno praćenje pacijenata na medicinskom kanabisu, kako bi se točno znalo djeluje li im terapija ili od nje odustaju.

U Udruzi Medicinski kanabis ogorčeni su politikom vladajućeg HDZ-a prema uporabi kanabisa u medicinske svrhe.

– Zadnje HDZ-ove vlade nisu skupile dovoljno empatije za bolesnike da bi na popis bolesti stavile kroničnu bol, PTSP i druge bolesti. Nevjerojatno je, s druge strane, da se morfij propisuje bez problema, pa ljudi umiru kao teški ovisnici o morfiju. To je podbačaj struke i Ministarstva zdravstva, gdje sjede državni službenici koji cijelu priču »štopaju«. Da li zbog nebrige ili zbog predrasuda ne znam, ali zbog njih pacijenti trpe – rekao je Novom listu Saša Bajlo, dopredsjednik Udruge koja se već godinama zalaže da se u Hrvatskoj regulira uzgoj konoplje. Tako bi, kažu, pacijentima bila dostupnija i višestruko jeftinija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...