U Hrvatsku stižu šleperi sumnjivog voća; Truju li se Hrvati jedući prve jagode?

O sigurnosti hrvane sve se više govori, a sada u sezoni jagoda upravo je njihova zdravstvena ispravnost pod lupom.

Osim toga i cijene jagoda na tržnicama i u trgovinama od primjerice devet kuna za pola kilograma potpuno nerealne što također otvara pitanje utjecaja takvog voća na zdravlje. Hrvatski proizvođači upozoravaju da veliki uvoz ruši cijenu domaćeg proizvoda. Tako se tek idućeg vikenda očekuje vrhunac berbe vrgoračkih jagoda, a cijenu nižu od 16 kuna po kilogramu teško je očekivati.

Je li jagoda najzagađenija pesticidima?

Imamo saznanja da je prije nekoliko dana u Hrvatsku ušlo deset šlepera s uvoznim jagodama. Toliki uvoz ruši, naravno, cijenu domaćeg proizvoda. Potrošači bi morali biti svjesni da sat i pol vremena od branja vrgoračka jagoda može biti, primjerice, na splitskoj tržnici, dok se ona u Španjolskoj bere zelena i mora se poprilično istretirati da bi ‘balzamirana’ stigla na police trgovine. Prije neki dan je i nama u pogon stigao fitosanitarni inspektor i naše jagode analizirao na čak 650 tvari. Svaki je nalaz bio uredan… Zato nas ljuti što se po novinama stalno piše da je jagoda najzagađenija pesticidima. Za uvoznu ne znam, a vrgoračka sigurno nije, izjavio je za “Slobodnu Dalmaciju” Mate Mihaljević čija tvrtka Lm Commerce godišnje proizvede 40 tona jagoda.

Truju li se Hrvati jedući prve jagode, znat ćemo vrlo skoro. Iz Ministarstva poljoprivrede obavještavaju kako je u tijeku ciljana akcija u kojoj se, između ostalog, provodi i monitoring ostataka pesticida u voću i povrću na razini primarne proizvodnje.

Inspektori u akciji na tržnicama

Inspektori Ministarstva poljoprivrede dosad su u 2018. godini obavili 11 nadzora na Zelenoj tržnici. Pregledavali su prodaju li OPG-ovi svoje vlastite proizvode. Naime, OPG-ovi smiju prodavati samo vlastite proizvode na tržnici, a ako prodaju tuđe proizvode, moraju biti registrirani za djelatnost trgovine. Nakon provedenog nadzora, donesena su dva rješenja o privremenoj zabrani stavljanja na tržište voća i povrća te su podnesena i dva optužna prijedloga protiv nositelja OPG-ova, objavilo je Ministarstvo. Prošle godine u jeku sezone prodaje jagoda pregledano  je 780 kilograma tog voća u svim županijama i rezultati nisu bili zabrinjavajući za potrošače.

U tri slučaja utvrđene su nepravilnosti, i to zato što trgovci voćem nisu bili registrirani u upisniku, dok nepravilnosti vezane za kvalitetu i označavanje nisu utvrđene. Osim toga, svi uzeti uzorci jagoda u 2017. godini bili su u skladu s normama o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Cijena za bio jagode astronomska

Utvrđeno je i da neki OPG-ovi prodaju tuđe proizvode prod imenom svog gospodarstva: Tri takva slučaja prijavljena su Carinskoj upravi. Inspektori su, osim toga, primili i anonimne prijave da na tržnici u Zaprešiću i Rijeci OPG-ovi prodaju proizvode nabavljene na Zelenoj tržnici ili u velikim trgovačkim lancima, dakle, one koje nisu proizveli na svojim gospodarstvima. Ti nadzori su još u tijeku.

Onaj pak tko želi biti 100 posto siguran da ne konzumira jagode tretirane nedozvoljenim preparatima, može kupiti one s oznakom “bio”. Ekološka proizvodnja ima svoju cijenu, pa pakiranje ovih jagoda od 250 grama stoji 20 kuna. Dakle, kilogram može doseći cijenu i do 80 kuna. Prve vrgoračke jagode u maloprodaji stoje između 35 i 40 kuna po kilogramu, zahvaljući maržama prekupaca i trgovaca, dok su uvozne i dvostruko jeftinije, piše Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...