ODLUKA ZADARSKOG SUDA

Ukinuta oslobađajuća presuda Horvatinčiću, opet će mu se suditi za smrt dvoje Talijana!

Arhiva AZD/Ilustracija

Presuda sutkinje Maje Šupe, koja je povjerovala u priču o Horvatinčićevoj sinkopi, pala je u vodu.

Naime, Županijski sud u Zadru odlučio je prihvatiti žalbu tužiteljstva na oslobađajuću presudu Tomislavu Horvatinčiću, čime se oslobađajuća presuda ukida a predmet ide na ponovno suđenje.

Zadarski sud: Razlozi Maje Šupe za oslobađanje Horvatinčića su – proturječni

U obrazloženju odluke Županijskog suda u Zadru navodi se kako je sutkinja Maja Šupe lani prilikom donošenja oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću, počinila bitne povrede kaznenog postupka. Naime, sud u Zadru smatra da su razlozi za oslobađajuću presudu bili su proturječni.

Zadarski sud ističe kako je šibenski sud, koji je pod predsjedanjem Maje Šupe oslobodio Horvatinčića, naveo kako Horvatinčićeva krivnja nije dokazana, a u drugom dijelu se poziva na zakonsku odredbu prema kojoj bi Horvatinčić zbog sinkope, odnosno gubitka svijesti, bio neubrojiv.

Šibenski sud je povjerovao isključivo Horvatinčićevoj obrani

Vijeće Županijskog suda u Zadru, kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, je u ocjeni oslobađajuće presude šibenske sutkinje Maje Šupe istaknuo da je šibenski sud zaključio da je Horvatinčić zaista bio u stanju sinkope u trenutku udara njegovog glisera u talijansku jedrilicu isključivo na temelju iskaza Horvatinčićeve obrane i iskaza Anice Đerđe, Horvatinčićeve djevojke koja se u trenutku sudara nalazila s njim na gliseru, te iskaza još nekih svjedoka i vještaka. No, šibenski sud nije obrazložio kako se u tezu o sinkopi, koju je gurala Horvatinčićeva obrana, uklapaju navodi ostali svjedoka i lučkog kapetana koji je ispitivao Horvatinčića.

Horvatinčićeva skica mogla bi biti prihvaćena kao zakonit dokaz na novom suđenju

Nadalje, sud u Zadru primjećuje da je šibenski sud odbio pregledati skicu nesreće koju je napravio sam Horvatinčić nakon nesreće, obrazloživši tu odluku činjenicom da je ista još 2015. izuzeta kao nezakonit dokaz. Hoće li ta skica biti zakonit dokaz ili ne, odlučivat će se u ponovljenom suđenju Horvatinčiću.

Žalba podesena u prosincu

Žalba Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku podnesena je prvog dana prosinca prošle godine zbog “bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.

U žalbi su, kažu u tom tužiteljstvu, iscrpno analizirani svi žalbeni razlozi i argumenti, kao i državnoodvjetničko stajalište zašto je zaključak suda o nepostojanju odgovornosti okrivljenika pogrešan.

Dvije poginule osobe

Podsjetimo, dvije osobe poginule su u sudaru jedrilice i glisera u moru kod Primoštena, točnije kod otočića Maslinovik. Na oba plovila nalazile su se po dvije osobe. Dvije osobe s glisera, Horvatinčića i prijateljicu spasio je policijski brod, dok se za druge dvije, koje su se nalazile na talijanskoj jedrilici, tragalo oko sat i pol. Bio je to bračni par Salpietro čija djeca se danas zgražaju zbog trakavice oko ubojice njihovih roditelja na hrvatskom sudu.

Tomislav Horvatinčić tada je potvrdio da je upravljao jahtom koja se sudarila s talijanskom jedrilicom.

Šest godina kasnije, na Općinskom sudu u Šibeniku, Tomislav Horvatinčić je na ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana.

Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora – uvjetno na tri godine.

U obrazloženju presude sutkinja Šupe navela je kako se “nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, a sud je donio oslobađajuću presudu imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka”.

Nije bio ubrojiv

Maja Šupe kazala je i kako “nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe”.

Sud je, laičkim rječnikom rečeno, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

Horvatinčić: Nagodio sam se, tražili su 8 milijuna eura; Odvjetnik djece poginulih Talijana: Horvatinčić laže

Nakon saslušanja na Žalbenom vijeću u Zadru, Horvatinčić je izjavio kako se uspio nagoditi s djecom stradalih supružnika oko financijske odštete, ali iznos nije htio otkriti. Rekao je da su oni od njega tražili 8 milijuna eura, ali da konačna nagodba nije tolika.

Ugovor o isplati odštete potpisao je s njihovim pravnim zastupnicima, a jedna od klauzula je tajnost isplaćenog iznosa. “Dogovoreno je da iznos upravo zbog te djece ostane tajna, iako sam svjestan toga da nikakav novac ne može nadoknaditi gubitak roditelja”, izjavio je Horvatinčić.

Odvjetnik djece poginulih Talijana, Ognjen Frangeš, nedugo potom otkrio je kako Horvatinčić laže i kako se nije nagodio, javlja Index.

Ostavi komentar koristeći Facebook