USKOK: “Modrić je morao Mamiću predati novac”

Pred sam kraj suđenja USKOK-ovi tužitelji izmijenili su optužnicu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara. I nije to neuobičajeno u sudskoj praksi – tužitelji tako korigiraju tekst optužbe, sukladno dokazima izvedenima na raspravi.

Najvažnije su izmjene pak vezane za točke optužnice koje se odnose na podjelu novca od transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena iz Dinama u strane klubove.

Novost su u optužnici, tako, precizni detalji iz ugovora o podjeli 50 posto transferne odštete od prodaje Luke Modrića iz Dinama u Tottenham, koji su, navodi se, Mamić i Modrić potpisali 9. lipnja 2009. U tom su dokumentu, tereti ih se, ugovorili datume kada Dinamo treba isplaćivati rate igraču Luki Modriću, “na ime njegova dijela transferne odštete”, a najveći dio tog iznosa Modrić je “dužan predati Zdravku Mamiću ili osobi koju odredi po svojem nahođenju”.

– Ako Luka Modrić tako ne postupi, smatrat će se da se neopozivo odrekao svih svojih tražbina prema Dinamu – piše u optužnici. Modrić je, piše nadalje, podigao ukupno 52 milijuna kuna i predao ih Mamiću i članovima njegove obitelji.

Dinamo je, po tome, oštećen za 80 milijuna kuna. Dodano je u optužnicu i da je aneks ugovora o profesionalnom igranju, “kojim se neosnovano utvrđuje pravo Modrića na isplatu 50 posto transfera”, Zdravko Mamić potpisao “u namjeri prikazivanja da postoji osnova za isplate velikih novčanih iznosa s računa Dinama na račun Luke Modrića, koje će mu igrač, sukladno njegovu traženju, u najvećem dijelu isplatiti u njegovu korist”.

Učinio je to, dodano je, “iako je znao da Modrić u trenutku odlaska iz NK Dinama nije imao pravo na podjelu transferne odštete te da je igrač 17. lipnja 2008. potpisao zapisnik o raskidu ugovora s NK Dinamom kojim je potvrdio da s navedenim danom nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamu”.

U samoj optužnici prije se nisu detaljno spominjali ni dopisi koje je, navodno, Dejan Lovren iz Francuske faksom slao u Dinamo da bi požurio isplate svojeg dijela novca od transfera u Olympique Lyonnas. Riječ je o dopisima na kojima su datumi 1. veljače 2010., 29. ožujka 2010. te 7. rujna 2010., a kojima taj nogometaš pita Damira Vrbanovića kada će mu “sjesti” novac na račun.

U optužnici se, po novome, navodi da su “u cilju stvaranja privida o osnovanosti isplate polovice transferne odštete igraču Lovrenu sačinjeni neistiniti dopisi”, a Vrbanović i Mamići to su učinili “iako su znali da Dejan Lovren nije sačinio ni potpisao takve dopise”. Zoranu Mamiću pribavljeno je, ističe USKOK, 25,9 milijuna kuna, a Dinamo je oštećen, na ime ukupnog kredita, za 35,8 milijuna kuna, piše večernji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...