izmijenili optužnicu

USKOK: “Modrić je morao Mamiću predati novac”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Pred sam kraj suđenja USKOK-ovi tužitelji izmijenili su optužnicu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara. I nije to neuobičajeno u sudskoj praksi – tužitelji tako korigiraju tekst optužbe, sukladno dokazima izvedenima na raspravi.

Najvažnije su izmjene pak vezane za točke optužnice koje se odnose na podjelu novca od transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena iz Dinama u strane klubove.

Novost su u optužnici, tako, precizni detalji iz ugovora o podjeli 50 posto transferne odštete od prodaje Luke Modrića iz Dinama u Tottenham, koji su, navodi se, Mamić i Modrić potpisali 9. lipnja 2009. U tom su dokumentu, tereti ih se, ugovorili datume kada Dinamo treba isplaćivati rate igraču Luki Modriću, “na ime njegova dijela transferne odštete”, a najveći dio tog iznosa Modrić je “dužan predati Zdravku Mamiću ili osobi koju odredi po svojem nahođenju”.

– Ako Luka Modrić tako ne postupi, smatrat će se da se neopozivo odrekao svih svojih tražbina prema Dinamu – piše u optužnici. Modrić je, piše nadalje, podigao ukupno 52 milijuna kuna i predao ih Mamiću i članovima njegove obitelji.

Dinamo je, po tome, oštećen za 80 milijuna kuna. Dodano je u optužnicu i da je aneks ugovora o profesionalnom igranju, “kojim se neosnovano utvrđuje pravo Modrića na isplatu 50 posto transfera”, Zdravko Mamić potpisao “u namjeri prikazivanja da postoji osnova za isplate velikih novčanih iznosa s računa Dinama na račun Luke Modrića, koje će mu igrač, sukladno njegovu traženju, u najvećem dijelu isplatiti u njegovu korist”.

Učinio je to, dodano je, “iako je znao da Modrić u trenutku odlaska iz NK Dinama nije imao pravo na podjelu transferne odštete te da je igrač 17. lipnja 2008. potpisao zapisnik o raskidu ugovora s NK Dinamom kojim je potvrdio da s navedenim danom nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamu”.

U samoj optužnici prije se nisu detaljno spominjali ni dopisi koje je, navodno, Dejan Lovren iz Francuske faksom slao u Dinamo da bi požurio isplate svojeg dijela novca od transfera u Olympique Lyonnas. Riječ je o dopisima na kojima su datumi 1. veljače 2010., 29. ožujka 2010. te 7. rujna 2010., a kojima taj nogometaš pita Damira Vrbanovića kada će mu “sjesti” novac na račun.

U optužnici se, po novome, navodi da su “u cilju stvaranja privida o osnovanosti isplate polovice transferne odštete igraču Lovrenu sačinjeni neistiniti dopisi”, a Vrbanović i Mamići to su učinili “iako su znali da Dejan Lovren nije sačinio ni potpisao takve dopise”. Zoranu Mamiću pribavljeno je, ističe USKOK, 25,9 milijuna kuna, a Dinamo je oštećen, na ime ukupnog kredita, za 35,8 milijuna kuna, piše večernji.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar