Vakula o paklenom travnju: “Ovo se događa jednom u više od 1000 godina”

Travanj za nama često nas je iznenađivao temperaturom. Svibanj i lipanj trebali ipak biti nešto blaži prema nama.

Ne treba biti stručnjak da bismo zaključili kako je travanj kojeg smo jučer ostavili za sobom bio iznadprosječno topao. No, stručnjak nam ipak treba kako bismo mogli definirati koliko je zapravo neobično bilo sve ono što se događalo u proteklom mjesecu, piše Net.hr.

‘Od 1862. godine, od kada postoje službena travanjska mjerenja na postaji Zagreb Grič, srednja temperatura zraka nikada nije bila tako visoka kao ove godine. Čak 17,3 °C! Za 1,4 °C viša od dosadašnjeg rekorda iz 2007. godine. Dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka PMF-a, a svojedobno i meteorolog – prognostičar na TV Zagreb, izračunao je da se tako visoka srednja travanjska temperatura na Griču događa jednom u više od 1000 godina!

I na ostalim je meteorološkim postajama odstupanje od starih rekorda uglavnom oko 1 °C, a od višegodišnjega prosjeka iz razdoblja 1961. – 1990. godina većinom između 3 i 5 °C’, piše Zoran Vakula.

I početkom svibnja nastavit će se iznadprosječno toplo razdoblje, kaže, Vakula, ali ipak ne tako toplo kako smo imali prilike doživjeti proteklih tjedana.

‘Dugoročne prognoze za svibanj i lipanj upućuju na znatno “umjereniju” temperaturu, ali to ne znači da se poneki ekstrem neće dogoditi. Uostalom, potkraj ožujka ništa nije upućivalo na ovako ekstreman travanj. A dogodio se!’, kaže Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...