Vakula otkriva kakvo će vrijeme biti do nedjelje: “Svibanj u Zadru je bio ekstreman”

Sljedećih će dana pljuskova vjerojatno biti i na istoku zemlje, pa i ponegdje na Jadranu, a najviše i dalje u zapadnim krajevima unutrašnjosti, pišu Tanja Renko i Zoran Vakula za HRT.

Pritom se temperatura zraka može za samo sat ili dva sniziti i za oko 10 °C, kao što je, primjerice, bilo u srijedu u Kninu – s 29 °C na 19 °C, uz oko 50 litara kiše po četvornome metru, što je uz dosadašnju količinu pridonijelo novom ekstremu – najkišovitijem svibnju u Kninu od 1949. godine, od kada postoje mjerenja na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a. Čak 218 litara po četvornome metru, prema još neslužbenim mjerenjima. Dosadašnji rekord bio je iz 1978. godine – 194 litre.

I po srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka ovaj je svibanj u nekim mjestima ekstreman, kao primjerice u Dubrovniku, Rabu, Senju i Zadru, pa čak i u Hvaru, gdje se mjeri već 160 godina. Posljednji svibanjski dan tom će popisu gotovo sigurno dodati još poneku postaju, primjerice Zagreb Maksimir.

Četvrtak – pretežno sunčano, ponegdje i vruće, ali i nestabilno

I u četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano vrijeme uz slab vjetar, većinom istočni. Ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle, a poslijepodne je uz lokalno jači razvoj oblaka tek malo vjerojatan poneki pljusak, ponajprije u gorju.

U središnjoj Hrvatskoj će lokalni pljuskovi u poslijepodnevnim satima biti vjerojatniji, a moguće i izraženiji te se mogu protegnuti i u noć. Veći će dio dana prevladavati sunčano vrijeme uz slab vjetar te će i dalje biti vrlo toplo, vruće pa i sparno.

I u gorju te u unutrašnjosti Istre velika je vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu u poslijepodnevnim satima, a po kotlinama Like ujutro će ponovno biti kratkotrajne magle. Duž obale sjevernog Jadrana i na otocima prevladavajuće sunčano, a tek rijetko poneki pljusak iz unutrašnjosti može doći i do obale. Bit će i dalje tiho ili uz slab vjetar, duž obale danju većinom jugozapadni i zapadni.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavajuće sunčano veći dio dana, a uz dnevno zagrijavanje poslijepodne će u unutrašnjosti, posebice uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, biti sve više oblaka iz kojih će lokalno pasti i kiša praćena grmljavinom. Nakon mjestimičnog burina, danju slab do umjeren vjetar s mora koje će biti sam malo valovito.

I na jugu Jadrana, gdje je temperatura mora već na dosta mjesta 25 °C, bit će još jedan gotovo pa ljetni dan. U unutrašnjosti poslijepodne mogućnost za poneki pljusak.”

Od petka – bez znatnije promjene

Na kopnu do kraja ovoga tjedna te početkom sljedećega pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće, no i dalje ne sasvim stabilno. Mjestimični, većinom kasnoposlijepodnevni pljuskovi bit će vjerojatniji u petak na istoku, a u nedjelju na zapadu, dok će u subotu i izostati.

Sljedećih dana vrijeme se i na Jadranu neće znatnije mijenjati – početak lipnja, odnosno klimatološki početak ljeta, obilježit će baš pravi ljetni ugođaj – obilje sunca, iznadprosječna toplina te tu i tamo poneki pljusak duž obale. Pritom će vjetar biti slab do umjeren, u noći i ujutro ponegdje uz obalu bura, danju maestral, noseći osvježenje s mora, čija će temperatura još malo porasti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...