Vatikan je sugerirao časnim sestrama da ne pretjeruju s društvenim mrežama

Vatikan je savjetovao redovnicama da ne pretjeruju s korištenjem društvenih mreža kako ne bi uprljale svoj kontemplativni svijet s “bukom, vijestima i riječima”. U dokumentu sa savjetima, redovnicama je poručeno da smiju koristiti Facebook i Twitter te čitati vijesti na internetu, ali im se ipak sugerira da to rade diskretno i trezveno, piše The Guardian a prenosi Telegram. Prema uputama, trebale bi paziti na to kakvom se sadržaju i informacijama izlažu, kao i o njihovoj količini.

Upute su objavljene tri tjedna nakon što je skupina časnih sestara u Španjolskoj na Facebooku protestiralo zbog oslobađajuće presude petorici muškaraca optuženih za gang rape, odnosno masovno silovanje tinejdžerice za vrijeme utrke bikovima u Pamploni 2016. godine. Muškarci su, naime, osuđeni za lakši prijestup seksualnog zlostavljanja.

Poruka jedne sestre ba Facebooku

Živimo u samostanu, nosimo odore koje nam dosežu gležnjeve, ne izlazimo noću, ne idemo na tulume, ne konzumiramo alkohol i zavjetovale smo se na čistoću. Mislimo da nas to ne čini boljima ili gorima od bilo koga drugoga. Možda paradoksalno, osjećamo se sretnije i slobodnije od većine. I baš zato što je to sloboda našeg izbora, branimo svim raspoloživim sredstvima (a ovo je jedno od njih) pravo svih žena da SLOBODNO kažu ne bez da ih se osuđuje, siluje, zastrašuje, ubija ili ponižava. SESTRO, JA TI VJERUJEM, napisala je tada na Facebooku jedna časna sestra nakon slučaja.

Objava je skupila do ovog trenutka više od 14.000 likeova i podijeljena je više od 15,000 puta. Papa Franjo također je relativno otvoren prema društvenim mrežama te ima 17,7 milijuna sljedbenika na Twitteru. Među redovnicama, najveću prisutnost na društvenim mrežama vjerojatno ima sestra Cristina Scruccia, koja je 2014. pobijedila na talijanskoj verziji showa The Voice i ima 26.900 sljedbenika na Twitteru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...