Više od 10 kuna; Cijene goriva probile psihološku granicu

Dok se slavio 1. svibnja, cijene goriva su potiho još jednom porasle. Spremnik od 50 litara Eurosupera 95 je skuplji sedam kuna, a dizela 6,5 kuna. Tijekom ove godine cijene najprodavanijeg Eurosupera 95 kretale su se između 9,4 i 9,8 kuna, ali u utorak su prvi puta probile granicu od 10 kuna, pokazuju podaci portala cijenegoriva.info. Cijene goriva više nisu regulirane, pa svaki trgovac određuje svoje. Također, na autocestama su cijene i nešto više, pišu 24sata.

Rast potražnje

Na Tifonu je u utorak Eurosuper 95 BS koštao 10,10 kuna, na Croduxu 10,02 kune, Ina je zadržala na 9,99, ali je Eurosuper 95+ na 10,09 kuna. Lukoil je dvije vrste Eurosupera 95 držao na cijeni 9,98 kuna i 10,23 kune. Najjeftiniji je zasad KonzumBenz s 9,95 kuna. Cijene Eurosupera 100 su već ranije probile 10 kuna, te košta oko 10,5 kuna. Dizel je oko 9,5 kuna nakon zadnjeg poskupljenja.

– Cijena sirove nafte je sada na 75 dolara, a očekuje se da će takva ostati i do kraja godine. U sljedećim godinama se očekuje rast jer je potražnja za energentima sve veća – kazao nam je Tin Bašić s portala cijenegoriva.info.

Cijene su u tišini rasle i tijekom travnja, jednom 14 lipa, jednom 21 lipu, ali tek sad je probijena psihološka granica od 10 kuna. Zadnje tri i pol godine, ta granica nije bila probijena. Razlog ovog rasta cijena nafte je među ostalim i dogovor članica OPEC-a i Rusije da namjerno smanje proizvodnju kako bi podigli cijene. Rusiji je nafta ključni gospodarski energent i čitav proračun su planirali na višim cijenama nafte. Rast cijena nafte ruski portali pozdravljaju kao priliku za oporavak snage zemlje.

Na cijenu je utjecalo što se čeka i hoće li SAD ponovno uvesti sankcije Iranu koji je veliki proizvođač srušio cijene kada je slobodno mogao prodavati crno zlato.

No, svakako na visoku cijenu utječu i naša porezna politika.

U svakoj litri plaćamo trošarinu, naknadu za ceste, autoceste i čak i željeznicu. Na sve to i PDV od 25 posto. Bašić ističe i zanimljivu računicu da je nabavna cijena litre benzina samo jednu lipu.

– Da trgovac kupi benzin po lipu, krajnji kupci bi ga platili minimalno 4,86 kuna. Jer 4,85 kuna su trošarine, naknade i PDV na njih. A u cijeni su još i marže trgovaca i PDV na cijenu benzina – kaže Bašić.

Velike uštede u BiH

Država uzima više od pola od svakih 10 kuna. Međutim, kada je i cijena barela padala, trebalo je jako dugo i sporo da se ona prelije na hrvatske potrošače jer su i trgovci odlučili zadržati veće marže. Kada je cijena barela porasla, poskupljenje je brzo stiglo. U susjednoj BiH su cijene značajno niže. Eurosuper 95 se kreće oko 8,5 kuna. I to unatoč tomu što su i u BiH povećali trošarine ove godine. Oni u pograničnim područjima tako mogu uštedjeti na spremniku od 50 litara čak 75 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...