Vlada će zemljište radije prodati; Ništa od gradnje ravnokotarskog Las Vegasa i zapošljavanja 2 tisuće ljudi

Veliki projekt na kojem bi moglo biti zaposleno i do 2 tisuće ljudi, doveden je u pitanje jer država se kune u investicije, ali nema ni sluha ni plana za njih.

Vlada tvrdi da je ZA investicije i radna mjesta – no u Stankovcima primjer koji je zbog vladine odluke zaustavio milijunsko ulaganje. Ravnokotarski Las Vegas neće se graditi, doznaje RTL.

Država, umjesto da glavnom investitoru ponudi koncesiju za aerodrom, za što je cijelo desetljeće prikupljao dokumentaciju – zemljište s otpadom ipak odlučuje prodati. Ledina puna krupnog otpada u srcu Ravnih kotara čeka već cijelo desetljeće da se preobrazi u aerodrom za male avione. Od ranije spominjane koncesije ili prava građenja država je odustala i želi odmah u proračunu 24 milijuna kuna  od prodaje zemljišta. Investitoru je to neprihvatljivo.

“Ja neću odustati od ovog projekta, ali neću niti se dati podcijeniti. Neka zemlja bude državna, meni ona ne treba, ali nek’ mi daju da gradim uz naknadu godišnju za tu zemlju”, kaže nam investitor Josip Crnčević.

U gotovo 10 godina investitor je od pisma namjere došao do lokacijske dozvole, ali da bi bila izdana i građevinska treba regulirati pravo vlasništva. Na prvi natječaj o prodaji nije se nitko javio.

“Ovdje se išlo na prodaju zemljišta i to sa jednom cijenom za koju vidimo da je na drugom natječaju i po reakcijama investitora vrlo visoka i mislim da je to loš prijedlog da bi bolje bilo da se ide, kad se radi o ovako velikim državnim površinama zemljišta, a ovdje se radi o 100 hektara ili milijun kvadrata, da bi bolje bilo da se ide s pravom građenja”, ističe načelnik Stankovaca Željko Baradić.

Na taj način bi država dobivala godišnju naknadu, ali i zadržavala mehanizme kontrole investitora ukoliko ne gradi u rokovima ili gradnju ne započne uopće

Projekt kojeg nazivaju i Las Vegasom Ravnih kotara vrijedan je čak pola milijarde eura, a sam kompleks s aerodromom i svim pratećim sadržajima gradio bi se pet godina

Uz aerodrom za male avione, njihov servis i garažiranje gradio bi se i cijeli turističko-poslovni komples

“Starački dom za 500 ljudi, klinika ili poluklinika za zdravstveni turizam, hoteli, ne jedan nego više njih, casina, poslovni prostori, sportsko-rekreacioni centar di su 8 teniskih igrališta, trkaće staze, jezero umjetno za surfere”, ističe investitor.

Cijeli bi kompleks napajala vlastita fotonaponska elektrana od jednog megavata, ali veliki projekt na kojem bi moglo biti zaposleno i do 2 tisuće ljudi, doveden je u pitanje jer država se kune u investicije, ali nema ni sluha ni plana za njih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...