Vlažne maramice odlaze u povijest; Planira se njihovo povlačenje, proizvođači dobili ultimatum

Britanska vlada, piše BBC, planira u iduća dva desetljeća iskorijeniti plastični otpad, uključujući i “proizvode za jednokratnu upotrebu, poput vlažnih maramica”. Vlažne marmice sadrže nerazgradivu plastiku. Stoga će proizvođači imati dvije opcije: razviti maramice bez plastike ili će se potrošači morati snaći bez njih.

Vlažne maramice zloglasni su krivci za začepljenje odvoda vode. U britanskim kanalizacijama uzrokuju čak 93 posto svih začepljenja, tvrdi državna vodoprivreda.

Također, potiču se inovacije koje bi omogućile proizvodnju razgradivih maramica. Analizom uzoraka začepljenih cijevi ustanovljeno je da vlažne maramice čine 93 posto golemih nakupina koje sprečavaju odvod vode. Razne masnoće pridonose sa svega 0,5 posto, a preostalih 6,5 posto odnosi se na higijenske proizvode poput higijenskih uložaka ili pamučnih vatica te na plastične folije.

Toaletni papir, suprotno navedenim primjerima, u začepljenima sudjeluje u promilima. Industrija vlažnih maramica procvjetala je zadnje desetljeće, a proizvođači nude sve više varijanti – maramice za osjetljivu kožu, za bebe, za skidanje šminke, za tjeranje insekata, umjesto dezodoransa, čak i kao zaštitu od Sunca. Većina ih je, međutim, od poliestera i drugih bioloških nerazgradivih materijala, piše Net.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...