o državi, društvu i radu

Vučetić: “Jesmo li država koja proizvodi socijalne slučajeve jer ne cijeni rad ni radnike?”

Arhiva AZD/Ilustracija

Zadarski doktor filozofije, saborski zastupnik Marko Vučetić koji je hrvatsku javnost oduševio govorom o Istanbulskoj konvenciji, povodom Međunarodnog praznika rada na svom se Facebook profilu osvrnuo se današnji položaj radnog čovjeka:

Međunarodni praznik rada prigoda je da se prisjetimo kako rad ima instrumentalnu i egzistencijalnu vrijednost. Instrumentalna vrijednost očituje se u tome da rad omogućuje (ili bi trebao omogućiti) radniku ugodan život izvan oskudice. Egzistencijalna vrijednost očituje se u svijesti da radnik u proizvod svoga rada unosi sebe jer radeći svoje vrijeme troši i utiskuje u produkt rada.

Društvo, zakonodavstvo i politike koje skrbe o radniku uzimaju u obzir i jednu i drugu dimenziju rada: radniku osiguravaju dostojan život i životni standard, a društvu bogatstvo prozvoda u koje je radnik utisnuo svoje egzistencijalno vrijeme – od predmeta do pravde, ničega ne bi bilo bez onih koji društvu osiguravaju rast i preobrazbu putem vlastitog rada.

Međunarodni praznik rada je stoga prigoda da mjerom rada i odnosa prema radniku izmjerimo naš odnos prema pojedincu i društvu. Tada ćemo se suočiti ili s ushitom zadovoljstva da smo socijalna država ili s tužnom spoznajom da smo država koja proizvodi socijalne slučajeve jer ne cijeni rad ni radnike.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar