Vučetić: “Jesmo li država koja proizvodi socijalne slučajeve jer ne cijeni rad ni radnike?”

Zadarski doktor filozofije, saborski zastupnik Marko Vučetić koji je hrvatsku javnost oduševio govorom o Istanbulskoj konvenciji, povodom Međunarodnog praznika rada na svom se Facebook profilu osvrnuo se današnji položaj radnog čovjeka:

Međunarodni praznik rada prigoda je da se prisjetimo kako rad ima instrumentalnu i egzistencijalnu vrijednost. Instrumentalna vrijednost očituje se u tome da rad omogućuje (ili bi trebao omogućiti) radniku ugodan život izvan oskudice. Egzistencijalna vrijednost očituje se u svijesti da radnik u proizvod svoga rada unosi sebe jer radeći svoje vrijeme troši i utiskuje u produkt rada.

Društvo, zakonodavstvo i politike koje skrbe o radniku uzimaju u obzir i jednu i drugu dimenziju rada: radniku osiguravaju dostojan život i životni standard, a društvu bogatstvo prozvoda u koje je radnik utisnuo svoje egzistencijalno vrijeme – od predmeta do pravde, ničega ne bi bilo bez onih koji društvu osiguravaju rast i preobrazbu putem vlastitog rada.

Međunarodni praznik rada je stoga prigoda da mjerom rada i odnosa prema radniku izmjerimo naš odnos prema pojedincu i društvu. Tada ćemo se suočiti ili s ushitom zadovoljstva da smo socijalna država ili s tužnom spoznajom da smo država koja proizvodi socijalne slučajeve jer ne cijeni rad ni radnike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...