YouTube najavljuje promjene, evo što će donijeti i koliko će koštati

Google ukida svoju premium YouTube Red uslugu i stvara dvije nove: streaming usulugu YouTube Music koja je dostupna besplatno s oglasima ili za 9,99 dolara mjesečno, te YouTube Premium za originalni video sadržaj koji košta 11,99 dolara mjesečno.

Nova će aplikacija YouTube Music biti dostupna od utorka, 22. svibnja, na postojećim tržištima usluge YouTube Red, uz mali dodatak Južne Koreje.

Glazba na usluzi YouTube je Googleov najjači konkurent Spotifyu, a dolazi na mobilnoj i računalnoj aplikaciji, obje dizajnirane posebno za glazbu. Prednost YouTubea, tvrdi Google, jest da će kombinirati sve službene verzije pjesama s pristupom tisućama povezanih popisa pjesama, remixa, naslovnica, verzija uživo i, naravno, glazbenih videozapisa.

Google je također najavio integraciju umjetne inteligencije u Music, uz obećanje da će aplikacija moći otkriti pjesme bilo tekstom ili samo općim opisom poput ‘ta hipsterska pjesma sa zviždanjem’.

Otkrivanje nove glazbe bit će središnja zadaća aplikacije Music, a početni zaslon preporučivat će sadržaje na temelju povijesti, lokacije i aktivnosti. Primjerice, putnici u zrakoplovima mogu očekivati Music for AirportsBriana Enoa, dok će, primjerice, treneri u teretanama dobiti nešto malo dinamičnije kako bi ih glazba potaknula na aktivnost.

Google naglašava i svoju raznolikost popisa za reprodukciju, što će se također koristiti za predlaganje nove glazbe korisnicima.

Što se tiče cijene, glazba usluge YouTube bit će izravno usklađena s svim već dostupnim platformama i koštat će 9,99 američkih dolara (oko 62 kune) za premium verziju koja dodaje pozadinsko slušanje, preuzimanja i iskustvo bez oglasa. Svatko tko već ima pretplatu na Google Play glazbu dobiva YouTube Music kao dio tog članstva. Play ne nestaje, iako je teško pretpostaviti koliko će dugo Google održavati dvije usluge i aplikacije koje su u suštini iste.

YouTube Premium od 11,99 dolara (75 kuna) nudi sve što se nalazi u usluzi YouTube Music, ali i pristup biblioteci YouTube video materijala. Google obećava da će odabir izvornika proširiti s ‘većim, brojem originalnih serija i filmova’, uključujući komedije, drame, reality i akcijske serije iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Meksika i drugih zemalja. Uz uslugu YouTube Premium korisnici će biti slobodni od oglasa i moći će reproducirati videozapise u pozadini ili ih preuzeti za izvanmrežnu reprodukciju.

YouTube Premium novo je ime za YouTube Red, a postojeći Red pretplatnici bit će oduševljeni viješću da im neće naplatiti novu višu cijenu. U zemljama u kojima je Red dostupan, još je uvijek moguće prijaviti se po cijeni od 9,99 dolara prije nego što se YouTube Premium uključi.

YouTube Premium najprije će dobiti Sjedinjene Američke Države, Australija, Novi Zeland, Meksiko i Južna Koreja, a zatim Austrija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Norveška, Rusija, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Google poručuje kako bi širenje na ostale trebalo doći kasnije ove godine, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...