Zadranin Ante Jović najspremniji je hrvatski vojnik

Povodom obilježavanja 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, u ponedjeljak 28. svibnja 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija.

Nazočili su joj predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici Sabora, Vlade, MORH-a i drugih državnih institucija, bivši ministri obrane, djelatni i umirovljeni zapovjednici, vojnici, dočasnici i časnici OSRH, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, članovi Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom svim pripadnicima Oružanih snaga čestitala njihov dan, a posebne pohvale i čestitke uputila je nagrađenim i promaknutim pripadnicima.

“Pripadnicima Oružanih snaga pripada važna uloga u hrvatskom društvu kao krajnjem jamcu sigurnosti. Zajedno gradimo bolju Hrvatsku, gradimo sustav domovinske sigurnosti koji će znati odgovoriti na sve sigurnosne izazove. Kao društvo smo shvatili da ulaganje u vojsku nisu nepotrebni troškovi, već ulaganje u sigurnost”, naglasila je, među ostalim, predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je i to da se od pripadnika Oružanih snaga očekuje da budu hrvatska elita, da budu ponos domovine kako su to bili i u Domovinskom ratu.

U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere pripadnicima OSRH. U čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika promaknut je brigadni general Siniša Jurković. Ukupno su promaknuta 84 pripadnika Oružanih snaga, odnosno jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika Oružanih snaga.

Uručene su i nagrade najuspješnijim pripadnicima OSRH na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH  “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.” U ženskoj kategoriji titulu je osvojila skupnica Romana Sajn pripadnica Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), a u muškoj kategoriji poručnik fregate Ante Jović pripadnik Zapovjedništva za specijalno djelovanje (ZSS).

Na svečanosti je prikazan i film povodom 27. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, a u bogatom programu nastupio je Orkestar Oružanih snaga, klapa HRM-a “Sveti Juraj”, klapa Intrade te zbor kadeta sa Zaprešić Boysima.

Foto: MORH

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...