Završava era mobitela; Poruke ćemo uskoro čitati preko kože

Predstavljen je prototip uređaja koji preko haptičkih senzora emitira valove u određenim uzorcima, a ti se uzorci prepoznaju kao fonemi i povezuju u razumljivi jezik.

Jeste li ikad pomislili kako bi bilo dobro da pristigle poruke možete ‘pročitati’ bez gledanja u mobitel, tako da poruku koju ste primili samo osjetite na koži ruke?

Čini se da je Facebook razvio baš to, futuristički uređaj koji korisnicima omogućava čitanje mailova i poruka vibracijama koje osjećamo preko kože.

Pomoć u lakšoj komunikaciji
Uređaj se poveže na ruku i preko haptičkih senzora emitira valove u određenim uzorcima. Ti se uzorci osjećaju kao nježni dodiri na koži koji predstavljaju izgovoreni ili pisani jezik.

Tvorci ove nove tehnologije kažu da bi uređaj mogao pomoći kod ovisnosti o pametnim telefonima ali i pomoći slabovidnim ili gluhim ljudima da lakše komuniciraju. Prototip uređaja predstavljen je u istraživanju objavljenom ranije ovog mjeseca, ali Facebook je uređaj prezentirao na tech konferenciji CHI 2018 u Montrealu u Kanadi.

Četiri fonema u tri minute
U studiji je objašnjeno po kojem principu uređaj radi: korisnici osjećaju lagane vibracije na ruci, a te vibracije su kodirane u foneme, odnosno jedinice govornog jezika. Sudionici u istraživanju uspjeli su naučiti razlikovati četiri različita fonema u samo tri minute. Vibracije se odašilju valovima od 250hz i dodiri koji se osjećaju na ruci traju svega 144 milisekunde.

– Demonstracijom smo pokazali da korisnici koji se do tada nisu susreli s ovom tehnologijom mogu brzo naučiti taktilno kodiranje, generalizirati ih u nove riječi i koristiti ih u rečenicama za svakodnevnu komunikaciju, sve u roku od tri minute, objašnjava studija.

– Sudionici u demonstraciji mogli su prepoznati 100 riječi nakon samo sat i pol treninga – istaknuo je voditelj projekta Ali Israr za MIT Technology Review, piše 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...