Zemlja smo s najviše sudaca i najviše neriješenih sudskih procesa u EU

Europska komisija objavila je redovno godišnje izvješće o stanju pravosuđa u Europskoj uniji. Riječ je o izvješću za 2016. godinu koje sadrži podatke o kvaliteti, nezavisnosti i učinkovitosti pravosudnih sustava zemalja EU. Nije iznenađenje da u njemu Hrvatska stoji katastrofalno. No donekle iznenađuje koliko zapravo katastrofalno, piše Index.hr.

Na neučinkovito sudstvo bacamo puno novca

Po dužini građanskih i gospodarskih parnica Hrvatska je na među zemljama u kojima ti sudski procesi najduže traju. Od nas su gore samo Malta, Italija i Grčka, dok za nekoliko zemalja nema podataka za 2016. godinu.

U neriješenim građanskim, gospodarskim i administrativnim sudskim procesima stojimo još gore. Štoviše, u neučinkovitosti tih sudskih procesa smo najgori u Europskoj uniji prema podacima iz 2016. godine. Na sto stanovnika Hrvatska ima gotovo osam neriješenih parnica što nas stavlja na samo začelje uz napomenu da ni ovdje za nekoliko zemalja EU nema podataka.

Istovremeno, Hrvatska je u 2016. postala zemlja s najvećim brojem sudaca u odnosu na broj stanovnika u Europskoj uniji. Godinu ranije prvo mjesto zauzimala je Slovenija, a Hrvatska je bila druga, ali su oni značajno smanjili broj sudaca u 2016., a mi smo ga povećali i tako se dokopali prvog mjesta.

U trošenju javnog novca na pravosuđe, izraženog po postotku BDP-a, visoko smo na ljestvici. Hrvatska tako zauzima četvrto mjesto među zemljama EU po trošenju proračunskog novca na sudove. Ispred nas su samo Bugarska, Poljska i Slovenija.

S obzirom na to da skupo plaćamo neučinkovito pravosuđe, nimalo ne čudi što Hrvati istom tom pravosuđu vjeruju najmanje od svih građana Europske unije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...