Znanstvenici su u dagnjama pronašli opijate, misle da su u more stigli iz otpadnih voda!

Po prvi puta se dogodilo da su znanstvenici pronašli opijate u dagnjama koje obitavaju uz obale države Washington, tvrdi najnovija studija, a time se dogodilo to da je epidemija korištenja sredstava za ublažavanje bolova prešla s ljudske populacije na životinjski svijet.

Oksikodon je pronađen u dagnjama u lučkim područjima Seattlea i Bremertona. Isto tako utvrđena je prisutnost lijeka za kemoterapiju, melfalana, potencijalnog kancerogena. “Melfalan je bio prisutan u količinama zbog kojih bi morali gledati na njegov biološki utjecaj”, kaže priopćenje iz Puget Sound Instituta. Stručnjaci smatraju da su komponente lijekova dospjele u more iz otpadnih voda.

Znanstvenici iz washingtonskog Puget Sound Mussel Monitoring Programa uzeli su nekontaminirane školjke s Whidbey Islanda i premjestili ih na lokaciju gdje su pronađene školjke s tragovima opijata. Nakon tri mjeseca, znanstvenici su analizirali zagađivače koji su se nataložili u njihovom tkivu. Kažu da su količine oksikodona u dagnjama tisuću puta niže od medicinske doze i objasnili da školjke ne metaboliziraju lijek.

Prisutnost oksikodona u ribama zabrinjava jer one metaboliziraju opijate. Ranija studija je pokazala da riba zebrica iz vode konzumira često prepisivan lijek protiv bolova, hidrokodon, pa kad postane ovisna, traži ga u opasnim situacijama. Znanstvenici misle da losos i druge ribe u zaljevu mogu iskazati slično ovisno ponašanje.

Druge kemijske tvari koje su nađene u vodama Puget Sounda variraju od lijekova do zabranjenih supstanci kao kokain ali do sada u lokalnim školjkama opioidi nisu bili nađeni.

“Školjke su sigurne za konzumaciju ali moramo brinuti o drugim životinjskim vrstama”, kažu biolozi iz Washingtona. Znanstvenici se nadaju da će ova saznanja pomoći i potaknuti stručnjake da započnu proces čišćenja voda, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...