Znate li što su skimmeri na bankomatima i kako ih prepoznati?

Policija je ovog tjedna u povijesnoj jezgri Dubrovnika na bankomatu otkrila instalirani skimmer, elektronički uređaj koji služi za zlouporabu bankovnih kartica i krađu identiteta. Evo kako ga vi možete prepoznati i zaštititi se.

Policija već godinama upozorava građane i turiste da dobro paze kada koriste bankomate. U jeku turističke sezone prijevare korištenjem takozvanih skimmera sve su učestalije, čemu svjedoči i nekoliko intervencija u kojima su uhvaćeni lokalni i strani kriminalci.

Sličan slučaj, makar bez pronađenih počinitelja, ovog je tjedna zabilježen u staroj jezgri Dubrovnika gdje je policija nakon građanske dojave otkrila skimmer instaliran na tamošnjem bankomatu. Skimmeri predstavljaju veliku prijetnju vlasnicima bankovnih kartica zbog velike potencijalne štete, od zlouporabe kartice i neautoriziranog povlačenja novca s računa, pa sve do krađe identiteta.

Prikriveni digitalni lopovi

Najveći problem kod ovakvih uređaja leži u njihovoj neprimjetnosti i relativno lakoj metodi instalacije. Prevarant, naime, mora instalirati neuočljivi skener za kartice i mikrokameru kojom prati žrtvine kretnje i čita njihov PIN. Na sreću, banke u slučaju prijevare oštećenim strankama vraćaju novac – no čemu riskirati? Upoznajte se sa tehnologijom, budite oprezni i poštedite se glavobolje uzrokovane neočekivanim gubitkom novca.

Što su skimmeri?

Kao što smo već pisali, skimmeri su uređaji osmišljeni i izrađeni kako bi pokrali podatke s magnetne vrpce na bankovnoj kartici. Instaliraju se na uglavnom bankomate gdje kradu podatke korisnika. Terminal nakon instalacije i dalje funkcionira kao da se ništa nije desilo.

Skimmeri su u pravilu malih dimenzija te su napravljeni da se uklope uz postojeći čitač kartica. Napadači će ponekad postaviti i skrivenu kameru negdje u blizini koja služi za krađu PIN-a.

Kamera se instalira u samom čitaču, ponekad na vrhu bankomata, a ponekad kod stalka s brošurama. Postoje i slučajevi kada lopovi instaliraju i lažnu tipkovnicu za unos PIN-a kako bi izbjegli postavljanje kamere. Da bi došao do podataka žrtve lopov mora fizički doći do terminala koji ima instaliran skimmer. Podacima je moguće izraditi lažnu karticu, isprazniti bankovni račun ili ukrasti žrtvin identitet.

Prepoznajte i izbjegnite skimmere

Za početak, najbolje je provjeriti je li bankomat čudan. Potražite očite znakove koji bi mogli ukazati kako je netko neovlašten prčkao po bankomatu. Posebnu pažnju promotrite sam vrh bankomata (područje u blizini zvučnika, pored zaslona), čitač kartice i tipkovnicu. Obratite pažnju na ‘debele’ tipkovnice, čudne materijale, neobične boje i tako dalje. Ako uočite bilo što od navedenog, odmah potražite drugi bankomat, podignite novac u banci i prijavite uređaj osoblju.

Ako ne uočite vidljive razlike, a imate razloga za sumnju, bacite pogled i provjerite je li sve na mjestu. Bankomati često nemaju pokretne dijelove, što znači da je u slučaju ‘migoljenja’ bilo kojeg dijela uređaja vrijeme je ulazak u banku i prijavu pokušaja prijevare.

Za kraj, vodite računa i o ‘kasnom’ povratku kartice. Ako se ona zbog nekog razloga dugo zadržava u bankomatu ili ju izbacuje kasnije nego inače, moguće je da se radi o skimmeru.

Sakrijte svoj PIN

Pri svakoj transakciji pokrijte tipkovnicu unosite PIN i jako dobro pazite kada podižete novac. Bankomati u bankama, restoranima i trgovačkim centrima u pravilu su nešto manje izloženi prijevarama ovog tipa. Šanse za prijevaru skimmerom veći su tijekom vikenda jer je teže prijaviti sumnjivi bankomat bankama, a i one sporije reagiraju.

Također izbjegavajte korištenje magnetne trake za transakcije. PIN je puno sigurniji.

Prijavite pljačku

Ako vam skimmer ipak promakne i lopovi isprazne vaš bankovni račun, ne oklijevajte i prijavite pljačku odmah. Što kraće čekate, to će šteta biti manja, a izgledi za hvatanje lopova veći. Isto pravilo vrijedi i nakon što vas banka upozori na sumnjive radnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...