Ako još uvijek dvojite oko cijepljenja djece, poslušajte što kaže naš najcjenjeniji znanstvenik o tome

Jedan od naših najuspješnijih znanstvenika Ivan Đikić poručio je kako su izjave o štetnosti cijepljenja senzacionalizam i populizam, te da trenutno ne postoji adekvatnija zaštita od cijepljenja.

“Nema nitko ozbiljan u području znanosti tko će reći da cijepljenje nije spasilo milijune ljudi. Ovo igranje sa senzacionalističkim najavama, populizmom, da je cijepljenje velki problem za razvoj autizma i ostalih stvari mogu raditi samo ljudi koji nisu radili znanstveno i stvarali nešto što pomaže ljudima”, poručio je Đikić koji je gostovao u Intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju.

“Nedopustvo je reći da je cijepljenje uzrok problema, cijepljenje je način na koji se borimo protiv virusa i danas nemamo ništa bolje. To je ono što javnost mora znati. Kad se makne cijepljenje, ospice će biti smrtonosne i djeca će nam umirati, a mi ćemo se pitati gdje smo pogriješili”, poručio je cijenjeni znanstvenik na pitanje koja je njegova poruka hrvatskoj javnosti u vezi ospica koje su se nedavno pojavile u zemlji.

Đikić je komentirao i obrazovnu reformu i rekao kako je najveći problem što političari rade na temelju svojih interesa, a ne dugoročnih agendi koje bi stvarno vodile boljitku.

“Nažalost nismo imali nijednog premijera i nijednog ministra obrazovanja koji je stvarno razumio potrebe promjena obrazovanja od vrtića, pa preko škola do fakulteta”, kazao je Đikić na HRT-u i dodao kako zapravo imamo sve ostale uvjete da nešto napravimo po pitanju obrazovne reforme.

Đikić se osvrnuo i na stanje na hrvatskim sveučilištima. Kazao je kako smatra da splitsko i riječko sveučilište imaju bolje rektore i veće šanse za napredovanje od zagrebačkoga. “Vjerujte mi da će za pet do deset godina zagrebačko sveučilište biti puno niže od ova dva”, smatra i dodaje da je “duboko deprimirajuće” izvana gledati kako se vodstvo zagrebačkoga sveučilišta odnosi prema svojim studentima i profesora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...