Dabi puknuo film: “Bande engleskih dilera posjećuju Pag unazad nekoliko godina”

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo danas je rekao da je zgrožen ne samo ubojstvom koje se na popularnoj plaži Zrće dogodilo u srijedu rano ujutro, već i s općim problemom raspačavanja droga gradom, kojem se mora stati na kraj. Podsjetimo da je u obračunu dviju bandi dilera nožem ubijen 26-godišnjak iz Velike Britanije, što je ponovno u fokus stavilo pitanje o sigurnosti popularnog odredišta za turiste i građane, piše Jutarnji.

– Poznato je da unazad najmanje nekoliko godina bande engleskih dilera posjećuju otok ljeti da bi dilali drogu partijanerima koji dolaze iz cijelog svijeta – kaže gradonačelnik Novalje Dabo.

Specifičan problem pritom su, objašnjava Dabo, ampule i baloni helija koje se udišu, čime se mladi drogiraju, no one nisu ilegalne jer ne spadaju pod droge.

– Jako je važno da se te ampule i korištenje plina proglase ilegalnim – apelira Dabo.

Zanimljivo je da se na trend ambula i balona upozoravalo i ranije. Dileri u balone, naime, aparatom za šlag utjeruju plin i prodaju ga publici na partijima, a takva sredstva su u Britaniji zabranjena, za razliku od Hrvatske. To je razlog više zašto upravo strani, u prvom redu engleski dileri, koriste ovu priliku i “svojima” prodaju opasna sredstva.

Radi se o dušikovom oksidu, plinu koji je u uporabi u ugostiteljstvu i medicini. Nakon udisanja, plin izaziva euforiju, opuštanje i halucinacije. Obično se prodaje u malim metalnim spremnicima, iz kojih se pomoću raspršivača preoblikuje u “balon”. Među zdravstvenim problemima koje uzrokuje su sniženje krvnog tlaka, nesvjestica pa i srčani udar.

Kako se u maloprodaji prodaju po cijeni od tridesetak kuna za kutiju s deset ampula, za balon plina dileri naplaćuju oko sto kuna.

Novalja već izdvaja velika sredstva u sigurnost tijekom turističke sezone, naglašava Dabo. Svaki dan stotine zaštitara i policije zaduženo je za red, a pojačana je i aktivnost tajnih službi, piše Jutarnji.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...