Dalić na odmoru; Uzela lovu i otišla u vilu u Petrčanima vrijednu 3,5 milijuna kuna

Otkako je dala ostavku prije dva tjedna, bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić većinu vremena provodi u Petrčanima kraj Zadra.

Kažu nam to stanovnici tog turističkog mjesta. Dalić se ne mora brinuti za egzistenciju i može se na miru odmarati. Kako smo u četvrtak ekskluzivno objavili, porezni obveznici će joj, ako ne nađe novi posao, još godinu dana davati plaću. Ona je iskoristila svoje pravo da nakon iznuđene ostavke još šest mjeseci dobiva punu plaću, a zatim šest mjeseci pola plaće. Mjesečno je kao potpredsjednica Vlade zarađivala 18.470 kuna, a ako odluči ne raditi ništa godinu dana, ukupno će joj porezni obveznici dati više od 166.000 kuna. S porezima i doprinosima trošak je 281.000 kuna, pišu 24sata.

Naš novinar u četvrtak ju je snimio u vrlo opuštenoj atmosferi u kafiću u Petrčanima. Bivšu potpredsjednicu Vlade, koja je uvijek u javnosti nosila stroge, poslovne kostime, bilo je neobično vidjeti u laganoj ljetnoj odjeći. Oko dva sata se zadržala s društvom na terasi kafića uživajući u kavi. S njom je bio i suprug Niko Dalić, član uprave Ine.

Dalić izbjegava novinare i nije ni jednom javno istupila nakon što je održala pozdravni govor u Vladi. Tako je bilo i kad je vidjela da je fotografiramo.

Ljutito, bez riječi, projurila je kraj nas okrenuvši glavu na drugu stranu. Kako saznajemo, i inače su Dalićevi koristili svaku priliku za dolazak u Petrčane, a Dalić se najviše voli kupati u samom centru. Mještani su vidjeli kako navečer joggira po Petrčanima. Otrčala je nekoliko krugova.

Iako je Dalić bila jedna od najimućnijih u Plenkovićevoj vladi, ipak je odlučila iskoristiti svoje zakonsko pravo na plaću za nerad. No činjenica je da se ona godinu dana ne može zaposliti u upravi neke privatne tvrtke pa je zato ta naknada uvedena. Mogla bi biti na nižoj poziciji, ali je Dalić već 20 godina obavljala samo rukovodeće funkcije. Pravo na tzv. naknadu 6+6 je ima jer je bila dulje od godinu dana državni dužnosnik.

Oaza za odmor od 3,5 milijuna kuna

Vila u Petrčanima pored Zadra u vlasništvu je Martine i Nike Dalića te im je ona omiljena destinacija za odmor. Čak se pričalo da su u njoj krojeni planovi za prodaju četvrtine HEP-a.

Vila ima 240 četvornih metara, a sama Martina Dalić ju je procijenila na 3,5 milijuna kuna. Navodi da je kupljena od plaća, nasljedstva, novcem od prodaje imovine i kredita. Supružnici su nakon vile još kupovali dodatnog zemljišta u Petrčanima – oko 500 četvornih metara.

Ovo su apsurdni primjeri plaće za nerad

Svi dužnosnici imaju pravo primati plaću i nakon smjene, ali neki slučajevi su posebno zanimljivi. Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec uzela je šest mjeseci punu plaću (125.000 kuna) iako ju je čekalo radno mjesto. Zato je kažnjena od Povjerenstva za sukob interesa.

Bivši pomoćnik Slavka Linića, Branko Šegon, kažnjen je za sukob interesa jer je svojoj tvrtki odobrio povoljni kredit. I on je iskoristio povlasticu. Vesna Nađ se nakon godine dana i isplaćenog novca vratila u službu, a povlasticu je koristio nekoliko mjeseci i bogati Tihomir Orešković. Biljana Gaća je naknadu primala godinu dana za nekoliko dana rada u Saboru, ali je barem dio dala za pomoć studentima i socijalnoj kuhinji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...