Danas u 17 kreće blokada cesta zbog cijena goriva, evo kako će reagirati PU zadarska

Danas točno u 17 sati danas na hrvatskim cestama trebalo bi doći do blokade prometa.

Naime, građanska inicijativa “Ugasi motor” već danima poziva građane da danas točno u 17 sati ugase motore na svojim automobilima i ne pomiču ih deset minuta.

Želimo zamoliti javnost da se sutra odazove u što većem broju u 17 sati i da zaustave svoje automobile kako bi ukazali vladi RH da su nameti na gorivo preveliki, a svi znamo što ti nameti dalje donose – rast cijena i pad standarda građana, rekao je jučer na press konferenciji pred Banskim dvorima jedan od organizatora prosvjeda, Vedran Franc.

Naime, inicijativa tako želi upozoriti i motivirati vladu da intervenira u cijene goriva. Poznato je da bi gorivo u Hrvatskoj moglo biti znatno jeftinije da se vlada odluči smanjiti trošarine.

Slični prosvjedi nedavno su održani u Srbiji i Bosni i Hercegovini, pri čemu je došlo do zaista velikih zastoja u prometu i blokada prometnica.

Evo što o svemu kažu iz zadarske policije

Zbog toga se nameće pitanje – kako će se u slučaju blokade prometnica ponašati hrvatska policija?

Tim povodom popričali smo sa službenicom za odnose s javnošću PU zadarske Sonjom Šimurinom.

Doznajemo kako će zadarska policija postupati po uputama središnjice iz Zagreba, a hoće li biti konkretnih kažnjavanja na terenu nismo uspjeli doznati konkretan odgovor.

– Mi smo upoznati s tom inicijativom u kojoj se putem društvenih mreža poziva građane da od 17 do 17:10 na prometnicama zaustave svoja vozila. Međutim, obzirom na tu najavu skrećemo pažnju i podsjećamo građane da su kao sudionici u prometu dužni pridržavati se prometnih propisa. Naime, u zakonu u sigurnosti prometa na cestama navedeno je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu gdje bi to ugrožavalo sigurnost drugih vozača, odnosno sudionika prometa, ili da bi smetalo normalnom toku prometa ili kretanju pješaka, kazala je za medije Marina Mandić glasnogovornica MUP-a.

Ipak u razgovoru s PU zadarskom doznajemo kako su svjesni da je zakonom zagarantirano pravo prosvjedovanja sve dok se ne ugrožavaju prava drugih osoba, odnosno sudionika u prometu.

Hoće li vas, dakle, danas od 17 do 17:10 ako odlučite zaustaviti promet policija kazniti – ne znamo, no vjerujemo da su i oni građani ove zemlje i da je i njima stalo do nekih osnovnih ljudskih i životnih prava. Ta ni oni, vjerujemo, ne spavaju u plavoj uniformi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...