Donosimo popis 18 zemalja u kojima nije običaj ostavljati napojnice za usluge

Došlo je lijepo vrijeme, a s njim i želja za putovanjem. U ovim zemljama ne morate dati napojnicu konobarima, ali to ne znači da ne možete. Sve ostaje na vama i usluzi koju ste primili.

1. Australija

U Australiji je obično napojnica uračunata u vaš ukupan račun, a sve dodatne napojnice su izričito dobra volja gosta. Prosječna plaća konobara u Australiji je 95,19 kuna po satu plus doprinosi.

2. Belgija

U Belgiji ne postoji običaj davanja napojnica za uslugu. Većina uslužnih objekata poput restorana, kafića, salona, pa čak i taksija, na računu imaju stavku za cijenu usluge.

3. Kina

Davanje napojnice u Kini može završiti zbunjujuće za gosta i konobara, budući da je davanje napojnica nepristojno. Uz to, davanje napojnice, na primjer taksistima, je i zakonski zabranjeno. Ali, zbog sve većeg broja organiziranih turističkih grupa lokalni vodiči se jako oslanjaju na napojnice jer imaju dosta nisku plaću. Posjetitelji mogu svima ponuditi napojnicu, ali većinu vremena će ostati iznenađeni odbijanjem iste.

4. Danska

Danski zakon zahtjeva da sve cijene usluge i proizvoda, uključujući napojnice za konobare, budu uključene u ukupnu cijenu usluge ili proizvoda. Plaće u Danskoj su prilično velike, pa ne postoji običaj davanja napojnice.

5. Estonija

U ovoj zemlji je pak zabranjeno da se cijena usluge i napojnice uračunavaju u ukupni račun. Ali to ne znači da gosti ne mogu konobaru dati napojnicu ako žele.

6. Finska

Usluga je uvijek uključena u ukupni račun, pa nije potrebno davati napojnice, niti se one očekuju.

7. Francuska

Napojnica i usluga su uvijek uračunate na računu. Restorani su obavezni cijenu usluge uračunati u cijenu hrane koju nude, pa nema potrebe ostavljati napojnicu.

8. Island

Što god odlučili kupiti u Finskoj na računu ćete vidjeti uračunatu cijenu usluge, pa u restoranima, kafićima i taksijima ne morate razmišljati o napojnici jer ste ju već dali.

9. Italija

U Italiji obično na svakom računu postoji stavka u kojoj piše cijena usluge, a ona je uglavnom između 7,5 kuna i 22 kune.

10. Japan

U Japanu konobari će se čak i uvrijediti kao im ponudite ili pokušate dati napojnicu (chippu), pa čak je pametno i ne spominjati chippu pred njima. Ako baš želite dati napojnicu stavite ju u kuvertu ili zamotajte u papir.

11. Malezija

Nije običaj davati napojnice budući da je na svakom računu uračunata cijena usluge i napojnica od ukupno 10 posto. U klubovima i u kafićima, bez obzira na već naplaćenu uslugu, ljudi daju konobarima male napojnice.

12. Novi Zeland

Većina lokalnog stanovništva nema običaj davati napojnice konobarima jer imaju dobru plaću, ali Trip Adviser napominje da često u restoranima i kafićima rade studenti koje se dosta loše plaća.

13. Singapur

Ako ostavite napojnicu konobaru u Singapuru, uzalud ste ostavili novac jer sve što je na stolu ostaje restoranu. Obično je na računu stavka od 10 posto u kojoj se podrazumijeva cijena usluge, ali ni ona ne ide konobarima. Jedini način da vaša napojnica stigne u ruke konobaru je da ju direktno njemu date.

14. Slovenija

Nije običaj da se daje napojnica, ali ako se na to odlučite, to je sasvim u redu.

15. Južna Koreja

Ovdje nije običaj davanje napojnica, to se od vas ne očekuje. Obično je na računu uračunata i cijena usluge. Ali, ako se odlučite ostaviti vozaču taksija ostatak, bit će vam vrlo zahvalni. U većini drugih situacija ne ostavljajte napojnicu.

16. Švedska

Nije običaj davati napojnice budući da je na svakom računu uračunata cijena usluge i napojnica od ukupno 10 posto.

17. Švicarska

U Švicarskoj konobari su dobro plaćeni i nema potrebe za napojnicama, ali to ne znači da ju ne možete dati ako to želite. Također, obično je već na računu uračunata cijena usluge.

18.Vijetnam

Ostavljanje napojnica nije običaj u Vijetnamu. U boljim restoranima će vam biti zajedno naplaćena i usluga i hrana. U slučaju da je bila vrhunska usluga, slobodno ostavite napojnicu turističkim vodičima i osoblju u hotelu, pišu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...