Cestitka_Uskrs

GALERIJA U čarobnom hotelu Maškovića Han o Centru za održivi aktivni turizam sufinanciran novcem EU

U Vrani u Heritage hotelu Maškovića Han održana početka konferencija projekta Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd koje dobio financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Nositelj projekta je JU Park prirode Vransko Jezero, a partneri Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Suradnici u projektu su i 5 nacionalnih parkova i parkova prirode, javne ustanove za zaštićena područja, tri županije (Zadarska, Ličko-senjska i Šibensko-kninska) i jedinice lokalne samouprave te njihove županijske i lokalne turističke zajednice kao i lokalne akcijske grupe Laura i lokalne akcijske grupe u ribarstvu Lostura.

Ukupni proračun projekta je 21.787.053,37 kn, a bespovratna sredstva iz EU su 12.756.756,96 kn, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao 1.400.756,25 kn. Trajanje projekta je 32 mjeseca.

Projekt BioSfera Biograd želi aktivno doprinijeti rješavanju problema zaštite i valorizacije prirodne baštine zaštićenih područja prirode Dalmacije i Like koja su većinom slabije razvijena, ruralna područja ugrožena negativnim društveno-gospodarskim i demografskim trendovima.

Cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem iznimnih vrijednosti i potencijala prirodne baštine na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije. Aktivni turizam je najbrže rastući segment turizma koji raste 69% godišnje, a ostavlja i do 13 puta više novca lokalnoj zajednici od masovnog.

Kroz projekt će se stvoriti infrastruktura, znanje i alati (priručnici, mape, igre, aplikacije, ali i planska i operativna dokumentacija) koji će pomoći svim zainteresiranim dionicima, a to znači ne samo javnim ustanovama za zaštićena područja prirode već i gradovima i općinama, turističkim zajednicama, turističkim agencijama, ali i lokalnim pružateljima smještaja, ugostiteljima, vodičima i obiteljskim gospodarstvima, kao i drugim subjektima iskoristiti sve potencijale i mogućnosti prostora kako bi se razvila visoko kvalitetna i ekonomski poticajna ponuda novih proizvoda aktivnog turizma i turizma posebnih interesa.

Pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, kajakarenje, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam,samo su neki od oblika aktivnog turizma koji mogu stvoriti čitav niz novih i vrlo izdašnih izvora prihoda za lokalno stanovništvo i otvarati kvalitetna i cjelogodišnja radna mjesta posebice atraktivna mladima i visoko obrazovanim.

Projekt uključuje pomno odabrane aktivnosti izgradnje kapaciteta ciljnih skupina projekta kojima će se omogućiti nova znanja, vještine, ali i osvijestiti važnost suradnje i partnerstva svih uključenih dionika, ali i razvoj i promociju novih turističkih proizvoda kroz serije radionica. Primjerice projektom će se obučiti nova generacija vodiča aktivnog turizma, a OPG-ovi će dobiti znanja o multifunkcionalnim farmama, mogućnostima održivog turizma te izvorima financiranja za svoje projekte. Upravo zato, svi zainteresirani dionici koji žele dobiti više informacija o projektu i njegovim mogućnostima, te načinima uključenja, ovim putem se pozivaju da se uključe u projekt i jave na adresu e-pošte [email protected].

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...