Glasovac: “Potpisala sam pismo kojim se traži da Bernardić odstupi”

U Novom danu gostovala je saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

Jučer se u SDP-u o ostavci Davora Bernardića navodno nije razgovaralo, a on sam ne želi odstupiti. Jeste li Vi među onima koji traže njegovu ostavku?

Ja sam nezadovoljna, to nisam krila zadnjih mjeseci. Nazadovoljna sam kako se radi u stranci, percepcijom i rejtingom stranke. U timu sam ljudi koji smatraju da se stvari moraju duboko mijenjati. U situaciji kada se vladajući spremaju opljačkati 50 milijardi kuna iz drugog stupa, kada imamo jednu od najvećih afera od osamostaljenja – aferu Hotmail, mislim da je voda zaista došla do grla. Moramo biti glasna i ozbiljna opozicija HDZ-u, a mi to sada nismo, ali možemo biti.

Prije nekoliko dana nezadovoljni SDP-ovci objavili su pismo peticije kojom namjeravaju od šefa Bernardića zatražiti da odstupi. Jeste li među onima koji su potpisali to pismo?

Podržavam inicijativu da Davor treba preispitati nužnost svog ostanka na čelu stranke, kao i to da se preispita kako svatko od nas radi. Ako se traži i potpisivanje, da, ja sam to spremna potpisati. Ali, nemojmo zaboraviti da postoje mehanizmi unutar stranke koji to reguliraju. Situacija je vrlo ozbiljna. Ili ćemo se mi mijenjati ili će nas građani mijenjati.

Spremni ste potpisati inicijativu ili ste je već potpisali?

Potpisala sam.

Hajdaš Dončić je kazao da ‘ne bi htio osobno da SDP doživi sudbinu stranka koje su se raspukle na dva dijela’. Postoji li prijetnja da se stranka raskoli na dva dijela?

Mi smo u zadnje vrijeme brojne članove izbacili, a je li rejting stranke rastao, je li to pomoglo SDP-u. Nije. Sjećam se da su neki vrlo otvoreno kritizirali Milanovića, i je li Komadini pala dlaka s glave? Nije se ljude izbacivalo. Nije ovo prvi put da se priča protiv vodstva stranke.

Komadina je rekao da se o svemu nije razgovaralo na Predsjedništvu SDP-a?

Raspravljalo se o stanju u stranci, o tome gdje se mutilo na unutarstranačkim izborima, o stranačkim bazama, sve je to stanje u stranci i o svemu tome se razgovaralo na Predsjedništvu. Predsjedništvo nakon toga vuče korake, a nekada se ne ragira. Neki su izbačeni iz baze članstva, a Predsjedništvo se oglušilo. To su stvari koje se događaju zadnjih godinu dana.

Kad će pismo peticije biti objavljeno?

Nemam pojma, ne znam to.

Što ako Bernardić ode, što će se događati u stranci?

Valjda će se otvoriti neki izborni postupak. Nećemo nekoga kruniti za kralja.

Imate li Vi ambiciju natjecati se za funkciju predsjednika stranke?

Nemam, na to sam odgovorila već 30 puta. Za prihvatiti se tog posla treba imati puno životnog iskustva. Mogu biti dio tima. Sve vodi tome da će biti novi izbori, ako Davor tako ne odluči, onda će stranku i sebe držati kao taoca.

Jučer su najboljim učenicima dodjeljeni Oskari znanja. Treba li učenicima koji skupljaju nagrade po svijetu dati i financijske nagrade?

Da i financijske, ali prije svega potreban je potpuno drugačiji obrazovni sustav. To je cjelovita kurikularna reforma nakon koje bi takvi učenici dolazili do izražaja, a danas je sve podložno prosječnosti.

Ako se pita vladajuće, ali i minstricu Divjak, kurikularna reforma se već provodi.

Ne, ona je nastavila dio cjelovite kurikularne reforme, znači dio, ona je nju izmasakrirala, uzela je informatiku, a zapostavila program za djecu s posebnim potrebama, za romsku djecu… Napravila je hibridni model reforme, ali bolje išta nego ništa. Ali, zanimljivo je da eksperimentalna nastava ide u Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, u mjesta gdje su HNS-ovi načelnici. To nije fer, to je nešto degutanatno. Ona kaže da je neovisna ministrica, ali ona sluša HNS. Tako djeci pokazujemo kako stvari funkcioniraju u Hrvatskoj.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...