HAC upozorava: “Neprilagođena brzina, umor, nepažnja ili vožnja pod utjecajem alkohola najčešći su uzrok prometnih nesreća”

Promet na autocestama tijekom ljetnih mjeseci izrazito je gust, stoga ovim putem apeliramo na naše korisnike da zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, načinom vožnje pokažu visoku razinu odgovornosti jer smo na žalost svjedoci tri izgubljena života tijekom jučerašnjeg dana u dvije teške prometne nesreće na autocesti. Društvo Hrvatske autoceste iskreno suosjeća s obiteljima stradalih,  te im ovim putem izražavamo sućut te osobama kojima je nužna medicinska pomoć želimo brzi oporavak.

Hrvatske autoceste podsjećaju da se tijekom turističke sezone zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost se povećava  i broj prometnih nesreća, stoga ističemo važnost odgovornog ponašanja u vožnji s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća te kako bi na svoje odredište stigli sigurno. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 18,5 milijuna stranih gostiju, a 85% dolazaka turista ostvareno je cestovnim prijevoznim sredstvima.

Najčešći  razlozi teških prometnih nesreća su brzina i unatrag nekoliko  godina  „distrakcija“, odnosno  skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog korištenja mobitela. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, kao jednog od faktora rizika u prometu, savjetujemo češći odmor kao i opreznu i odgovornu vožnju.

Hrvatskim autocestama kao društvu sigurnost korisnika je najvažnija, međutim sigurna vožnja autocestom nije isključivo stvar samo dobre i kvalitetne prometnice. Nedavno je provedena i studija “Sigurnost na autocestama” čiji rezultati pokazuju da imamo jedne od najboljih autocesta u Europi koje nude adekvatnu sigurnost i čijim se korištenjem na vrlo brz način može stići na željeno odredište. Također, studija je pokazala da 96 % mreže autocesta ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, dok samo 4 % dionica ima srednje nisku stopu, što pokazuje izuzetnu sigurnost svih sudionika u prometu autocestama. Srednje visoku i visoku stopu nema niti jedna dionica. Kako bi održali ili podigli razinu sigurnosti korisnika u prometu, HAC će ove godine uložiti 90 milijuna kuna u redovno održavanje dok će u  izvanredno uložiti dodatnih 300 milijuna kuna.

I najbolja prometnica bez odgovorne vožnje ne jamči sigurnost. Za sigurnost prometa veliku ulogu ima ljudski faktor stoga je posebnu pažnju potrebno obratiti na planiranje vožnje, ulazak i silazak s autoceste, ulazak i izlazak iz tunela, prilagođavanje brzine u različitim okolnostima, učinkovito opažanje situacije u vožnji, oznake i znakove upozorenja na autocesti. Vožnja autocestom sigurnija je  i udobnija od vožnje ostalim cestama. Na autocestama je najniži stupanj ugroženosti s obzirom na broj vozila, na autocestama  se događa manje prometnih nesreća, no kada se dogode, u pravilu su s vrlo teškim posljedicama. Podsjećamo vozače kako je bitno često gledati na brzinomjer, jer često nismo svjesni brzine kojom vozimo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...