Imate kredit? Odsad ćete plaćati više, došlo je do promjene koja će se odraziti na pola dužnika u Hrvatskoj

Od 1. će srpnja zbog kretanja Nacionalne referentne stope, kamatne stope za stambeni kredit biti smanjene velikom broju građana koji otplaćuju stambene kredite. Kamatne će stope biti manje od 0,07 do 0,24 postotna poena u idućih šest mjeseci, za klijente banaka čiji su krediti vezani uz NRS, piše Jutarnji list.

Za prosječan kredit plaćat će se 63 lipe više

Ipak, oni dužnici s kreditima u bankama kojima je referentna kamatna stopa euribor ili libor imat će porast kamatnih stopa na stambeni kredit, sa 5,014 posto na 5,019 posto. ‘Visina kamatne stope po vašem kreditu određena je kao zbroj šestomjesečnog euribora (promjenjivi dio kamatne stope) i 5,288 postotnih bodova (fiksni dio kamatne stope)’, stajalo je u priopćenju Erste banke klijentima. Dodaju da se za neki prosječan kredit radi o maksimalno 63 lipe više. Takvih je dužnika s promjenjivim kamatnim stopama, čija je ključna kamatna stopa međunarodna, oko 50 posto.

Banke nastoje pridobiti klijente
Kako je referentna kamatna stopa NRS i prije na promjene reagirala sporije, očekuje se da će i dalje biti tako. U Erste banci kažu da je kod njih 33 posto kredita odobreno uz NRS, 37 uz euribor, a ostatak s fiksnim kamatnim stopama. Za primjer, kamatne se stope u Karlovačkoj banci kreću na oko 3,83 posto, a u kreditnoj banci Zagreb na 5,86 posto. Banke sada nastoje pridobiti građane koji su spremni i na nešto veću kamatnu stopu za lako dostupnije kredite, poput ‘ponude za jedan dan’ Addiko banke, koja će dati 50 posto nižu kamatnu stopu za cijelo vrijeme otplate onima koji do 15. lipnja podnesu zahtjev za odobravanje gotovinskog kredita. Pritom, ističu iz banke, neće biti dodatnih troškova, piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...