Kako prepoznati spam u WhatsAppu i što potom poduzeti

Jedna od najpopularnijih aplikacija za brbljanje privlačna je, na žalost, i onima koji nas žele prevariti.

No, postoje načini kako ćete prepoznati zlonamjerne poruke i razlikovati ih od legitimnih poruka.

Kako je poruka napisana?

Nije sto posto siguran način prepoznavanja, no ako ste u aplikaciji WhatsApp dobili poruku koja nije gramatički i pravopisno ispravna trebate biti na oprezu. Ako stiže od osobe koju poznajete, obratite pozornost na stil kojim vam se obraća. Je li poruka nešto što bi ta osoba doista napisala? Ako nije, vjerojatno imate posla sa spamerima ili, u lošijem scenariju, kriminalcima.

Ne žurite – stanite i razmislite

Zvuči li to što vam nude putem WhatsAppa previše dobro kako bi bilo istinito? Vjerojatno i jest, pa nećete ništa propustiti ako ne iskoristite priliku koju vam se prezentira. Dobro osmišljene prijevare napravljene su tako da vas namame u klopku. Mamac može biti veći iznos novca, besplatni poklon bon… Bilo što, a da bi vas moglo nagnati da neznancima otkrijete osjetljive osobne informacije ili im date novac.

Ne klikajte po poveznicama

Traži li se u poruci koju ste dobili da kliknete na poveznicu ili podijelite osjetljive osobne informacije, poput broja kreditne kartice, datuma rođenja, gdje ste pohađali osnovnu školu, pa čak i djevojačkog prezimena vaše majke? To je ozbiljan znak za uzbunu jer ti podaci mogu biti dijelom sustava osmišljenih kako bi vas zaštitili od hakera. Nikad nemojte preuzimati privitke za koje niste sigurni što sadrže, pogotovo ako ih ne očekujete, kao ni klikati na poveznice koje vam šalju ljudi koje ne poznajete dobro.

Ne dajte se navući na tanak led

Neke poruke ćete odmah prepoznati kao spam – naročito one koje vas obavještavaju kako se uvjeti korištenja mijenjaju. No, moguće je kako su takve poruke istinite. Kako ćete ih razlikovati? Pa, guglajte. Ako je doista u tijeku promjena te vrste naći ćete članke u medijima o tome i/ili obavijest na službenim stranicama WhatsAppa.

Prijavite spam

Kad ste sigurni da ste primili neželjenu poruku, prijavite ju – skupa s pošiljateljem – WhatsAppu. Ako poznajete osobu od koje je stigla, obrišite poruku i upozorite vašu prijateljicu ili vašeg prijatelja. Moguće je kako im je korisnički račun pri WhatsAppu hakiran, a da to ni ne znaju. Poruku obrišite bez klikanja na poveznice i preuzimanja privitaka, kao i bez odgovaranja na nju, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...