Kako su saljski i zadarski mališani postali dio bogatog svijeta o Alisi

Lewis Carroll punim imenom Charles Lutwidge Dodgson još kao mladi dječak isticao se u matematici i osvajao brojne akademske nagrade. S 20 godina osvaja stipendiju za studij matematike na Kristovom fakultetu, u Oxfordu. Na njemu ostaje predavati kao profesor matematike do smrti. Osim matematike, veliku ljubav gajio je prema fotografiji, pisanju eseja, političkih članaka i poezije.

Djeca su mu poslužila kao najveća inspiracija za njegova najpoznatija djela. Djevojčica imenom Alice koju je čuvao i zabavljao, kćer Henryja Georgea Liddella, koji je bio dekan fakulteta na kojem je Lewis radio, nosi zasluge za inspiraciju za njegovo najpoznatije djelo.

Budući da je bio iznimno vješt u logici, provlačio ju je i kroz svoje tekstove koje je izdavao pod pseudonimom. Logiku besmislica pokazuje najviše u svojem najpoznatijem djelu Alice’s adventures in Wonderland, te u njezinu nastavku koji je uslijedio 6 godina kasnije Through the Looking-Glass, and What Alice Found There.

“Alisa u zemlji čudesa” u travnju 2015. Proslavila je  150. rođendan, a čitatelji su i dalje opčinjeni njezinom čarolijom, onom koju je bacio Lewis Carroll kada je 1865. napisao mnogima najdraži klasik dječje književnosti, piše britanski Telegraph.

Maštoviti svijet zečjih rupa i ludih klobučara, čarobnih kolača i tajnih vrata u 150 godina iznova oduševljava djecu i odrasle u cijelom svijetu te nadahnjuje niz adaptacija.

Kroz posljednjih 153 godine, koliko je prošlo otkako je knjiga napisana, mnogo umjetnika iz različitih umjetničkih područja, uzelo ju je kao inspiraciju za svoje stvaralaštvo. Priča je bila osnova ili inspiracija za preko 33 književna djela u raznim područjima, od psiholoških istraživanja, znanstvenih disertacija, parodija, gramatičkih ilustriranih knjiga, SF priča, fantazija, novela i romana. Više od 27 pisanih djela ima aluzije ili su pod utjecajem Alise, među kojima se nalaze i velika imena kao Vladimir Nabokov, James Joyce i Jeff Noon. Alisa se jednako tako našla i u više od 13 poznatih crtanih romana, mangi i stripova. 2012. godine izdana je antologija 9 različitih autora koji su preuzeli priču i razradili je na vlastite načine. Počevši od 1903. godine nastalo je više od 46 adaptacija u filmovima i serijama raznih područja, od tihih, akcijskih, animiranih, pornografskih, kratkih filmova, SF-ova i mjuzikala do horora. Nama najpoznatije verzije su animirana Disneyjeva iz 1951. godine koja je stekla kultni status kao i knjiga, te 3D film Tima Burtona iz 2010. godine. Osim toga, postoji više od 16 filmova koji su temeljeni na isječcima iz jedne od dviju knjiga o Alisinim pustolovinama. Animiranih filmova više je od 16, od kojih su većina japanski, anime tip crtanog filma. U serijama Alisa u Zemlji čudesa poslužila je kao inspiracija za više od 13 različitih priča, od kojih je najnovija izdana 2013. godine. Poznato je 5 kazališnih adaptacija priče, koje su većinom bile izvedene u New Yorku na brodvejskim pozornicama, te su ili mjuzikli ili predstave pantomime. Što se likovnih umjetnosti tiče, najpoznatija su djela Salvadora Dalija koji je naslikao 12 ilustracija baziranih na priči o Alisi 1969. godine. Charles Blackman također se primio kista 1956. nakon slušanja audio-knjige te naslikao 46 slika s likovima iz priča. Crkva All Saints u Daresburyju oživila je priču u nekoliko vitraja, a u rodnom kraju Lewisa Carrolla može se pronaći nekoliko skulptura Alise. U New Yorku u Central parku nalaze se skulpture Alise, Klobučara i Bijelog zeca. U cijelom gradu Surrey county u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu se vidjeti skulpture likova. Glazbenici su također citirali Alisu, referirali se na nju ili bili inspirirani njome kroz 10 opera, opereta ili orkestralnih skladbi. Popularna glazba ju također nije zaobišla te je više od 35 vrlo poznatih većinom rock, metal, elektroničkih izvođača te izvođača azijske pop kulture iskoristilo priču kako bi stvorili svoju viziju. Jednu ili više pjesama na temu Zemlje čudesa kroz svoju karijeru napravili su između ostalih i Jefferson Airplane, Pink Floyd, Tom Waits, Aerosmith te Gwen Stefani.

Alisa nadahnjuje Dragon teatar već godinu dana.

Nakon prošlogodišnje uspješne premijere repertoarne predstave Dragon teatra za djecu “U Zemljii Čudesa” koja je odigrana dvadesetak puta i u kojoj je u Dragonu uz Mirtu Juran i Sandu Pinter i Elenu Bukvić debitirala u ulozi Alise Lara Nekić, studentica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, započela je  GODINA ALISE  u Dragon teatru.

Što je Alisa, hrabra i pustolovna djevojčica otkrila i upoznala u zemlji čudesa pavši kroz zečju rupu, a zatim s druge strane ogledala, prikazali su najmlađi polaznici kazališnih škola za djecu Dragon teatra u Zadru i Salima.

01.06.2018. odigrana je premijera predstave “Alisa u zemlji čudesa” u općinskoj dvorani u Salima. Predstava je završni rad šeste generacije polaznika kazališne škole Dragon teatra u Salima pod pokroviteljstvom općine Sali.

Predstave prati engleska tradicionalna glazba, a uz upečatljive kostime živih boja djeca, utjelovljuju likove koje su sami odabrali iz bogatog materijala koje Carroll nudi u svom osebujnom djelu. Pa nas tako ne čudi kad u se u predstavi pojavljuju tri Alise i dvije kraljice srca. Svaka od njih je posebna i kvalitetna na svoj način, a mnogi od djece pokazuju ozbiljan kazališni talent  kojeg ćemo zasigurno pogledati u sljedećim produkcijama kazališne škole Dragon teatra.

U predstavi su igrali: Zara Pašeta, Tia Mihić, Dina Špralja, Mareta Novosel, Marijela Orlić, Dita Maria Gašpar, Ivona Petešić Frka, Hana Milić, Tea Raljević, Pia Ušalj, Dane Dominis, Karlo Lučić, Mate Šešelja, redateljica i dramska pedagoginja je Maja Šimić, kostimografkinja Ivana Dominis, autorica lutki Iskra Jovanović, a fotograf Aleksandar Bonačić.

Pokrovitelji predstave je Općina Sali , Park prirode Telašćica, a sponzor restoran Propuh.

12.06. 2018. U HNK Zadar odigrana je premijera predstave “Alisa iza Ogledala” polaznika kazališne škole Dragon teatra za djecu u Zadru. Za razliku od Alise u zemlji čudesa, ovaj roman ostaje široj kazališnoj i čitateljskoj publici gotovo nepoznat. U nastavku Alise u Zemlji čudesa, u knjizi Through the Looking-Glass, and What Alice Found There, Alisine dogodovštine te čudesni svijet i bića s kojima se susreće, postavljeni su kao šahovska partija svijetom koji izgleda kao šahovska ploča. Većina likova utjelovljena je u obliku šahovskih figura ili životinja, a u predstavi Dragon teatra uz kraljevsku šahovsku obitelj tu je i živo cvijeće, Dundo Bumbo, Lav, Jednorog, Žabac, te Crni i Bijeli vitez, Cvilibim i Cvilibum.

u predstavi su igrali:

Lucia Škibola, Simona Perić,Tamara Bućan,Stipe Buovac, Nia Antonini, Ema Vučković, Tonka Brezac, Nicole Neda Šešelja, Lora Kujundžić, Noa Simičić,, Valentin Simičić, Nina Klarić, Laura Vujica, Jakov Saratlija

redateljica i dramska pedagoginja je Maja Šimić, kostimografkinja Ivana Dominis, fotograf Aleksandar Bonačić
pokrovitelji Zadarska županija , Gloria nekretnine Zadar, Mjesni odbor Jazine II

Dramatizaciju svih predstava potpisuje profesorica hrvatskog jezika i književnosti i profesionalna kazališna redateljica Maja Šimić.

Nakon uspješnih premijera u Salima i Zadru, najmlađi članovi Dragon teatra zajedno su nastupili u subotu 16.06.2018. u kino dvorani u Svetom Filipu i Jakovu.
Predstava je poklon Dragon teatra djeci Svetog Filipa i Jakova za kraj školske godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...