VJEROVALI ILI NE

Među boljima smo; Hrvatske ceste 19. po kvaliteti u svijetu!

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U konkurenciji 137 zemalja, Hrvatska s prosječnom ocjenom 5,5 s Danskom, Omanom, Njemačkom, Španjolskom, Katarom, Švedskom i Luksemburgom dijeli 13. mjesto na svjetskoj ljestvici najboljih cestovnih infrastruktura.

Uz izvješće svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti za 2017. i 2018., objavljena je i rang-ljestvica kvalitete cestovne infrastrukture u 137 zemalja. Tako najvišu prosječnu ocjenu 6,4 imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se iza skupine zemalja s prosječnom ocjenom u kojoj je Hrvatska nalaze i neke bitno razvijenije zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Belgije, Italije ili Finske.

Od zemalja u okruženju, Slovenija se nalazi na 51., Mađarska 62., Srbija 100., a BiH na 109. mjestu.  Najniže rangirana europska zemlja je Ukrajina (130. mjesto) s prosječnom ocjenom 2,4.

“Da Hrvatska ima jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta pokazala je i nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu o sigurnosti na autocestama. Studija je pokazala da 96 % autocesta u Hrvatskoj ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, dok samo 4 % dionica ima srednje nisku stopu, dok srednje i visoku stopu rizika nema niti jedna dionica. Kako bi dodatno podigli razinu sigurnosti sudionika u prometu, HAC ove godine ulaže 90 milijuna kuna u redovno održavanje dok će u izvanredno uložiti dodatnih 300 milijuna kuna”, priopćili su iz HAC-a, piše Index.

Ostavi komentar koristeći Facebook