Milorad Lacić, bivši direktor Adrije, kreće s uzgojem pastrve u Velebitskom kanalu

Na inicijativu tvrtke Nordic Fish Vlada je jučer dala odobrenje za pokretanje postupka odobravanja 20-godišnje koncesije za uzgoj kalifornijske pastrve u Velebitskom kanalu.

Riječ je o dvije lokacije ispred uvala Porat-Lukovo Šugarje i Jablanac, ispred uvale Burnjača, udaljenima uglavnom više od 300 metara od obale. Obje su lokacije površine 45 tisuća četvornih metara i kapaciteta uzgoja do 1 tisuću tona pastrve godišnje. U slučaju prve lokacije inače postoji ishođena lokacijska dozvola, još iz 2010. godine, no resorno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije potvrdilo valjanost, te će biti potrebno ishoditi dozvolu, dok je na lokaciji Jablanac lokacijska dozvola ishođena 2011. i još uvijek je važeća, premda je tvrtka kojoj je izdana u međuvremenu brisana iz sudskog registra, piše Poslovni.hr.

Procijenjena vrijednost koncesije je 1,26 milijardi kuna. Postupak odobravanja koncesije provest će se natječajem koji će po odobrenju Vlade Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uskoro objaviti u Elektroničkom oglasniku javne nabave, s rokom od 14 dana za predaju ponude. Za dobivanje koncesije vrednovat će se ponuđeni iznosi stalnog i postotak promjenjivog dijela koncesijske naknade, pri čemu fiksni dio ne može biti manji od 0,50 kuna po kvadratu, a promjenjivi 0,30 posto ostvarenog prihoda na koncesijskoj lokaciji.

Inicijator za davanje pod koncesiju ovih lokacija Nordic Fish novoosnovana je tvrtka, registrirana u Zadru ove godine, a osnivač je Milorad Lacić, poznat kao nekadašnji direktor i vlasnik zadarske ribo-prerađivačke industrije Adria. Glavni brend propale zadarske tvornice bile su konzerve Eva, koje su prodane Podravci, a upravo se i raniji neuspjeli pokušaj uzgoja kalifornijske pastrve na istim lokacijama u Velebitskom kanalu, prije sedam godina, povezuje sa zadarskom Adriom.

Ta se lokacija među stručnjacima u ovoj proizvodnji smatra idealnom zbog izvora slatke vode u moru i povoljne niže temperature mora. Procijenjene količine na ovim lokacijama višestruko bi premašile današnju proizvodnju pastrva u Hrvatskoj, koja je prema dostupnim informacijama posljednjih godina pala na dosad najmanju razinu između 400 i 500 tona. Uzgoj je, kažu u sektoru, na slabim nogama zbog niskih cijena ove ribe iz uvoza iz zemalja u kojima je ta proizvodnja poticana, a uglavnom se uvozi iz BiH i Turske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...